Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.lu.ran] | سالورن

Definisi : 1. salur; 2. ki jalan (perantaraan, cara, dsb) utk melakukan sesuatu: kerajaan boleh digulingkan menerusi ~ perlembagaan; segala bantahan hendaklah disampaikan melalui ~-~ tertentu; 3. jalur frekuensi media elektronik (radio, televisyen dsb) yg berfungsi utk menyiarkan sesuatu rancangan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.lu.ran] | سالورن

Definisi : 1 sesuatu (spt paip) yg digunakan utk mengalirkan benda-benda cair; pembuluh. 2 jalan atau cara melakukan sesuatu yg betul atau mengikut peraturan: Sebarang aduan hendaklah disampaikan menerusi ~-~ tertentu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
salur
Kata Terbitan : saluran,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
radio communicationperhubungan radioKejuruteraanTiadaPenghantaran maklumat melalui saluran-saluran, termasuk hubungan radio.
pulse mode multiplexmultipleks ragam denyutKejuruteraanTiadaProses atau peranti untuk memilih saluran-saluran dengan menggunakan ragam-ragam denyut.
feeder canalterusan penyuapKejuruteraanTiadaSaluran semula jadi atau buatan yang merupakan sumber utama yang mengalir ke dalam kolam tadahan atau saluran-saluran kecil.
shaftterowong tegakKejuruteraanKejuruteraan BangunanSaluran tegak yang berterusan di dalam bangunan tinggi yang digunakan untuk menempatkan laluan lif, pendawaian dan saluran-saluran lain.
advertising video (advid)video periklananKomunikasiTiadaPenerbitan iklan dalam format video untuk tayangan di saluran-saluran televisyen.
audience turn overpusing ganti khalayakKomunikasiTiadaJumlah atau pusingan khalayak yang mendedahkan diri kepada saluran-saluran komunikasi pada sesuatu masa.
simultaneous broadcast (radio/tv)siaran serentak (radio/tv)KomunikasiTiadaSiaran radio atau televisyen yang berlaku serentak di saluran-saluran stesen dengan menggunakan isyarat pemancaran yang berbeza.
queueing analysisanalisis baris-gilirKejuruteraanTiadaKajian tentang tabiat dan masa unit-unit diskret, yang perlu untuk bergerak melalui saluran-saluran. [KC]
stereostereoKomunikasiTiadaSistem bunyi yang mempunyai sifat-sifat kedalaman dan terarah. Sistem ini mengandungi dua atau tiga dimensi persekitaran bunyi dengan menggunakan saluran-saluran bunyi iaitu dari kiri, kanan atau tengah.
inferior dental canalkanal pergigian inferiorPerubatanTiadaKanal pada mandibel daripada ramus ke badan mandibel dan membuka di kawasan pramolar. Menjadi laluan saraf pergigian inferior dan saluran-saluran darahnya.
12345678910...

Kembali ke atas