Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.ma/] | سامق

Definisi : sj tumbuhan (pokok yg kulitnya digunakan utk menyamak kulit, pukat, dll), a) = ~ terberau = ~ ubar = kelat ~ sj tumbuhan (pokok), jambu air paya (laut), kelat lapis (seluang), Eugenia palembanica; b) kelat balak (bising, lapis, merah), medang telur, Eugenia griffithii. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ma/] | سامق

Definisi : zat yg digunakan utk memasak dan mewarnai kulit binatang (utk dibuat kasut dll); kulit ~ kulit yg sudah dimasak dan diwarnai; bersamak disamak: kulit ~; menyamak 1. memasak kulit (supaya ber-warna dan lembut dll): kulit bakau digunakan utk ~ kulit atau pukat; 2. menggelas (meng-gosok dgn serbuk kaca) tali layang-layang; 3. menyucikan anggota badan, tempat, dsb yg terkena najis mughallazah dgn air bercampur tanah sekali dan air mutlak enam kali; penyamakan 1. perbuatan menyamak: sampai ke akhir abad kelapan belas ~ masih dilaku-kan dgn cara-cara lama; 2. tempat menyamak kulit; penyamak 1. orang yg kerjanya menyamak kulit; 2. bahan yg digunakan utk menyamak kulit: bahan ~ kulit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ma/] | سامق

Definisi : zat yg digunakan utk memasak serta mewarnai kulit binatang: kulit ~ kulit yg sudah dimasak dan diwarnai. menyamak 1 memasak kulit supaya lembut dan berwarna. 2 menggosok tali layang-layang dgn kaca. 3 membersihkan najis mughallazah dgn air tanah sekali dan air mutlak enam kali. penyamakan 1 perbuatan atau hal menyamak kulit. 2 tempat menyamak kulit. penyamak 1 orang yg kerjanya menyamak kulit. 2 bahan yg digunakan utk menyamak kulit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata samak


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
samaksamakPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Adinandra spp., Gordonia spp., dan Schima spp. daripada famili Theaceae. Nama tempatannya di Semenanjung ialah gatal-gatal, gegatal, jalung, medang gatal, mengkula, samak pulut, tiup-tiup, dan tiup, di Sabah ialah bawing dan meluluk, dan di Sarawak ialah legai dan tekoyong-koyong. Spesies utamanya termasuk Adinandra villosa, Gordonia concentricicarix, dan Schima wallichii. Gubal kayu samak berwarna lebih muda dan sukar dibezakan daripada teras kayunya, yang berwarna merah atau coklat kemerahan. Tekstur kayunya halus dengan ira yang bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 530 hingga 815 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang sederhana keras dan sederhana berat. Kayu ini mudah dikerjakan tetapi sukar dikemas siap, mengering dengan perlahan, tidak tahan dan sukar diawet. Kayu samak boleh digunakan untuk lantai, papan panel, papan lapis, dan keranka pintu dan tingkap.
tantan; samak; sawo matang;warna samakKesenianTiada1. Warna perang kekuningan.
tanninsamakPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBahan kimia kompleks yang larut dalam air, yang diperoleh daripada kayu, kulit kayu, dan daun, buah atau risa pokok-pokok tertentu seperti kayu bakau, kayu kelat dan kayu medang. Bahan ini mempunyai berat molekul yang berbeza dan komposisi kimia yang berlainan, dan digunakan dengan meluas untuk menyamak kulit haiwan dan pukat benang kapas, dan dalam pembuatan perekat. Sin: tanin.
keerselhablur samakPerhutananTiadaTiada
tantan; samak; sawo matangVeterinarTiadaTiada
tantan; samak; sawo matangPerubatanTiadaTiada
tanned emulsionemulsi samakKomunikasi MassaTiadaTiada
tanning bathrendaman samakKomunikasi MassaTiadaTiada
tanning bleachingpelunturan samakKomunikasi MassaTiadaTiada
tanning developerpembina samakKomunikasi MassaTiadaTiada
12

Kembali ke atas