Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sam.bu.tan] | سمبوتن

Definisi : 1. penerimaan (ketibaan tetamu dll), cara-cara meraikan atau menyambut sesuatu (hari raya, tetamu, dll): bagaimana nanti ~ yg akan diterimanya kalau ia pergi ke sana? 2. perhatian (pandangan, anggapan, dll) terhadap sesuatu hal, reaksi: buku karangannya telah mendapat ~ yg baik drpd masyarakat; 3. jawaban terhadap cabaran (tentangan dll), balasan, perlawanan: cabaran itu mendapat ~ drpd orang-orang muda; 4. barang yg dibeli dgn bayarannya ditangguh-kan, barang yg diamanahkan utk dijual; ~ baik penerimaan baik, perkenanan, per-setujuan; ~ permaidani merah sambutan istimewa yg diberikan kpd tetamu kenamaan atau orang yg terkenal, biasanya ketibaannya disambut dgn hamparan permaidani merah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sam.bu.tan] | سمبوتن

Definisi : 1 cara-cara meraikan ketibaan tetamu dll: Setibanya di bandar itu, beliau telah menerima ~ yg sangat meriah. 2 perhatian dll yg diberikan terhadap sesuatu hal: Buku karangannya tidak mendapat ~ yg memuaskan drpd masyarakat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
impulse responsesambutan dedenyut; sambutan impulsFizikTiadaTiada
impulse responsesambutan dedenyut; sambutan impulsMatematikTiadaTiada
impulse responsesambutan dedenyut; sambutan impulsKejuruteraanTiadaTiada
respond of earsambutan telingaFizikAkustikSambutan yang disangsang oleh telinga manusia terhadap gelombang bunyi. Sambutan ini berubah terhadap frekuensi (20 hingga 20 000Hz) dan keamatan bunyi (10-12 � 1 watt/m2). Telinga manusia lebih sensitive kepada bunyi pada keamatan rendah daripada keamatan tinggi dan lebih sensitive kepada perubahan frekuensi daripada perubahan keamatan bunyi.
transient responsesambutan fanaMekanikGunaan1. Getaran paksa tak mantap yang disebabkan oleh rangkap pemaksa (daya atau sesaran) yang tak berkala. Ia juga dinamai sambutan keadaan tak mantap. 2. Bahagian yang menyusut bagi sambutan kepada rangkap pemaksa yang mempunyai ayunan mantap. SILA RUJUK RAJAH DI M/S 170 RAJAH S2 Bahagian ini akan lenyap akhirnya dan meninggalkan bahagian keadaan mantap sahaja [Rajah S2].
cardiod microphonemikrofon kardiodFizikAkustikMikrofon yang mempunyai corak isyarat sambutan berbentuk jantung supaya dapat menerima isyarat sambutan yang hampir sekaa untuk julat lebih kurang 1800 pada satu arah dan isyarat sambutan minimum pada arah yang bertentangan.
press receptionsambutan akhbarKomunikasiTiadaMajlis untuk meraikan wakil media yang diadakan sebelum sidang akhbar, atau semasa rehat, atau selepas sidang akhbar berlangsung. Matlamat dan cara pengendalian sambutan akhbar tidak banyak berbeza dengan jamuan tengah hari akhbar atau rai akhbar. sambutan media. Lihat juga: jamuan tengah hari akhbar, rai akhbar.
harmonic forcedaya harmonikMekanikGunaanDaya yang berubah secara bentuk sinus. Daya harmonik digunakan dalam mengkaji sambutan sesuatu sistem terhadap usikan luar. Jika sambutan sistem itu terhadap usikan harminik diketahui, sambutan terhadap sebarang usikan berkala boleh ditentukan dengan menggunakan siri Fourier.
frewuency responsesambutan frekuensiFizikAkustikSambutan berupa perubahan amplitud keluaran suatu sistem apabila dikenakan gelombang isyarat masukan yang amplitudnya tetap, walaupun frekuensinya berbeza.
microphone responsesambutan mikrofonFizikAkustikSambutan berupa nisbah antara voltan litar terbuka dari kimrofon dengan tekanan bunyi.
12345678910...

Kembali ke atas