Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sam.pai] | سمڤاي

Definisi : 1. tiba (di): tidak berapa lamanya belayar itu, ~lah ia ke Riau; 2. mencapai tujuan (maksud, niat, dll): maka terlalulah susah hati sahaya sebab surat itu tiada ~ ke dalam; apa lagi yg kaufikirkan? Maksudmu telah ~; 3. sehingga menjadi: mengapa mak ~ begini melarat; 4. mencapai had, cukup: gajinya tidak ~ seratus ringgit tetapi berlagak macam orang kaya; 5. hingga ke, sehingga: ~ hari ini, kami tidak pernah mempedulikan dia lagi; ~ ajal meninggal; ~ akal boleh diterima oleh fikiran, tidak mustahil; ~ bulan(nya) a) tiba waktu utk melahirkan (anak dlm kandungan); b) cukup tempoh (yg telah ditetapkan); ~ hati = ~ hemat berasa tidak segan-segan lagi, tergamak melakukan sesuatu; ~ tempoh tiba waktunya atau masanya (yg telah dijanjikan); ~ umur a) sudah dewasa; b) sudah lanjut umur; sudah ~ umurnya meninggal; nan dimaksud-kan, ~, nan diamalkan pecah prb sudah berlaku apa-apa yg dimaksudkan atau yg dicita-citakan; sesampai, sesampainya sebaik sahaja sam-pai, apabila sampai, setibanya: ~ di halaman, terdengarlah olehnya bunyi orang ber-tengkar di belakang; sampai-sampai 1. bahkan, hingga(kan), malahan: ~ memulangkan padi dr ladang pun diselenggarakannya dgn baik; 2. hingga sampai: pd rambutnya bergantung lumpur ~ ke kening dan telinganya; menyampai 1. mencukupi, cukup: jumlah denda itu terkumpul, kadang-kadang ~ angka puluhan ringgit; 2. mendatangi (sesuatu tempat): pulau ini jarang-jarang disampai orang; menyampaikan 1. membawa dan menyerah-kan, mengirimkan (surat, khabar, dll), mem-berikan kpd, mengunjukkan kpd: ia datang ~ pesan orang itu; isteri Menteri Besar telah ~ hadiah tersebut kpd pemenang; 2. mem-beritahukan, me­laporkan: mereka juga wajib ~ kemusykilan rakyat kpd kerajaan; 3. melanjutkan (berita, ajaran, dll), meman­jangkan (kpd umum): orang Arablah yg telah menjadi alat ~ fikiran-fikiran Aristotle kpd orang di Eropah; 4. memenuhi (permintaan, kewajiban, niat, dll), memperkenankan, mengabulkan: jikalau patik mati pun, apalah boleh buat sebab ~ kehendak tuan patik; 5. mencukupkan, menjadikan cukup; kesampaian 1. ketibaan, tibanya, sampai­nya: orang ramai di situ tidak menghiraukan ~ mereka; 2. tercapai (maksud, cita-cita, dll), terlaksana: janji-janjinya tidak pernah ~; 3. sampai-menyampai; penyampaian perihal menyampaikan sesuatu: adakah ~ pelajaran itu dilakukan dgn tulus ikhlas? penyampai 1. orang yg menyampaikan (surat, khabar, berita, dll); 2. (sesuatu) yg menyampaikan: namun begitu bahasa Malaysia masih belum menjadi alat ~ perasaan di kalangan mereka. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sam.pai] | سمڤاي

Definisi : ; menyampai 1. menyelampaikan (kain di bahu), menyampirkan, menyidaikan: di atas balai itu ada seorang perempuan tua sedang ~ kain pendukung; 2. = bersampai-an tersampir, tersidai; menyampaikan menyampirkan, menyidaikan: empat puluh cindai kara, semuanya disampai-kan kpd galah; tersampai tersampir, tersidai: dia meng-hilang ke dlm bilik dan kemudian keluar dgn tuala mandi ~ di bahu; sampaian tempat menyampirkan (me­nyidai-kan) kain, ampaian. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sam.pai] | سمڤاي

Definisi : 1 tiba di tempat yg dituju: Surat yg dihantarnya itu tidak ~ kpd ayahnya. 2 tercapai apa-apa yg dimaksudkan atau yg diniatkan: Mudah-mudahan cita-citamu itu akan ~ juga. 3 dpt dicapai (dgn tangan atau dgn menggunakan benda-benda lain): Kalau tak ~ dgn tangan, gunakanlah galah. 4 mencapai had atau paras tertentu: Airnya dalam ~ ke leher. ~ ajal meninggal dunia. ~ akal dpt diterima akal; tidak mustahil. ~ bulan a. sudah cukup masa­nya utk melahirkan anak. b. sudah cukup tempoh yg ditetapkan. ~ hajat ber­jaya mencapai apa-apa yg dihajati (dikehendaki). ~ hati tidak berasa segan-segan atau tidak menaruh belas kasihan lagi melakukan sesuatu yg buruk akibatnya kpd orang lain. ~ umur a. sudah dewasa. b. sudah tua benar. sudah ~ umurnya meninggal dunia; mati. menyampaikan 1 membawa dan menyerahkan apa-apa yg dikirim; menghantar: Saya telah ~ surat itu kpd ayah saudaranya. 2 meluluskan apa-apa yg dipinta dll; memperkenankan; mengabulkan: Moga-moga Allah akan ~ cita-citamu itu. 3 mengunjukkan se­suatu; memberikan: Isteri Pegawai Daerah telah ~ hadiah kpd para pemenang. kesampaian 1 hal tibanya (sampainya) sesuatu atau seseorang; ketibaan: ~ kami tidak disambut oleh sesiapa. 2 tercapai atau terlaksana apa-apa yg dimaksudkan dll: Janji-janjinya tidak pernah ~. penyampaian perbuatan atau hal menyampaikan: ~ hadiah akan dilakukan oleh Guru Besar. sesampai sebaik-baik sampai: ~nya kami di kedai Arimoto San, dia dan isterinya tergesa-gesa membantu Sakura bersiap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sampai

Puisi
 

Sayur meranti dirampai ketola,
     Nasi putih dalam pinggan;
Sampai hati sampai rasa,
     Sedang berkasih tuan tinggalkan.


Lihat selanjutnya...(265)
Peribahasa

Sampai bersalam,
     pulang berterajang.

Bermaksud :

Masuk ke negeri orang dengan nama yang baik, tetapi pulang dengan nama yang jahat.

 

Lihat selanjutnya...(84)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
radarradarAeroangkasaTiadaiaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.
radarradarSosiologiTiadaiaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.
radarradarKejuruteraanTiadaiaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.
radarradarMatematikTiadaiaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.
radarradarKejuruteraan AutomotifTiadaiaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.
warning stagetahap amaranSainsHidrometeorologiTahap pada tolok tetap sungai yang apabila air sampai padanya, pengeluaran amaran atau ramalan sungai perlu dimulakan sekiranya langkah pencegahan yang cukup hendak diambil sebelum sampai tahap banjir.
ClimaxKlimaksPertanianAgronomi

Berkaitan dengan ekologi yang telah sampai kepada puncak kestabilan dan berkemungkinan tidak akan berlaku perubahan lagi. Contohnya, populasi tumbuhan dan haiwan sesuatu kawasan yang telah melalui proses perubahan yang berkurun lama akan sampai ke suatu klimaks bergantung kepada iklim kawasan itu. Keadaan klimaks akan tercapai jika tiada gangguan daripada manusia dan hanya faktor semula jadi yang mempengaruhi perubahan.

base turnbelok pangkalanAeroangkasaTiadaPeringkat pesawat membelok ke arah garisan luncuran semasa pesawat tiba daripada arah yang bertentangan dengan arah luncuran untuk persediaan mendarat.,iaitu, kaedah untuk menentukan jarak dengan mengukur waktu yang diambil oleh isyarat radio untuk sampai ke sasaran dan sampai kembali ke punca, dan seterusnya menentukan arah sasaran, dengan menjajarkan kedudukan antena yang memancarkan satu alur cahaya yang nipis.,Peringkat pesawat membelok ke arah garisan luncuran semasa pesawat tiba daripada arah yang bertentangan dengan arah luncuran untuk persediaan mendarat.
luminositykekilauanMatematikTiadaKecerahan mutlak bintang atau jasad samawi yang lain, yang biasanya dinyatakan dalam kiraan magnitud. Luminositi sesuatu bintang itu ialah nisbah jumlah cahaya yang sampai kepada kita dari bintang itu berbanding dengan jumlah cahaya yang sampai kepada kita dari matahari, andai kata bintang dan matahari berada pada jarak yang sama dari kita.
arrivalsampaiPentadbiranTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas