Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : = ~ sakal perampasan dgn paksa (aniaya); ~ sakal berdarah tangan prb sesuatu yg diperiksa (disiasat) hendaklah ada buktinya; menyamun merampas di tengah jalan dll (dgn paksa): lapan orang lanun telah ~ sebuah perahu nelayan; samunan hasil rampasan; kesamunan kehilangan kerana disamun orang; penyamunan perihal menyamun, peramĀ­pasan; penyamun orang yg menyamun. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; ~ gurun tumbuh-tumbuhan (semak dan belukar) di kawasan yg berhampiran dgn padang pasir; semak ~ semak dan belukar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; ~ sakal perbuatan mengambil hak orang dgn paksa. menyamun meĀ­ngambil harta benda orang dgn paksa: Pemuda itu telah dihukum penjara kerana ~ seorang pekedai. samunan hasil menyamun; sesuatu yg disamun. penyamunan perbuatan atau hal menyamun; perampasan. penyamun orang yg menyamun. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : belukar. semak ~ semak-semak dan belukar yg terbiar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : samun

Tesaurus
 
samun
Kata Terbitan : menyamun, samunan, penyamunan, kesamunan,

Peribahasa

Kicang-kecoh ciak.

Bermaksud :

Sesuatu perkara yang akan diperiksa hendaklah ada buktinya. (Peribahasa lain yang sama makna: Samun sakal berdarah tangan). kicang-kecoh = tipu daya; ciak = dakwa.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
samunsamoonGeografiTiadaIstilah Iran bagi angin kering yang panas yang bertiup daripada kawasan tanah tinggi Kudistan.
samunsamoonGeografiTiadaTiada
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalGeografiTiada3. Semak samun: Kominiti tumbuhan yang kebanyakannya terdiri daripada pokok renik.
scrabsemak samunGeografiTiadaTiada
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalKomunikasiTiadaTiada
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalPertanianTiadaTiada
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalPerhutananTiadaTiada
desert scrubsamun gurunGeografiTiadaTumbuh-tumbuhan yang terdiri daripada pokok-pokok kecil dan bantut di kawasan gurun.
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalPentadbiran PerniagaanTiada1. Membersih atau menggilap dengan berus, kain dan lain-lain.,2. Menggosok dengan kuat supaya bersih.
whinssemak samunSukanTiadaTiada
123

Kembali ke atas