Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[san.da.ran] | ساندرن

Definisi : sesuatu yg dijadikan cagaran atau jaminan (dlm berhutang dll), gadai, petaruh; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[san.da.ran] | ساندرن

Definisi : 1. = persandaran, penyandar tempat bersandar atau utk menyandarkan sesuatu: akhirnya orang muda itu me­ngampai ke ~ kerusinya; 2. bantuan, sokong-an: mereka berdoa memohon ~ drpd Tuhan; ini semua hanya prasangka buruk dan tidak mempunyai ~ sejarah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[san.da.ran] | ساندرن

Definisi : 1 pertolongan; bantuan; sokongan. 2 barang yg dijadi­kan tanggungan hutang; barang gadai. 3 ist sumber (yg mengandungi salinan fail utama) yg boleh digunakan utk menggantikan sumber utama yg gagal beroperasi atau terhapus dlm sistem komputer. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[san.da.ran] | ساندرن

Definisi : 1 = penyandar tempat ber­­sandar; tempat menyandarkan sesuatu. 2 ki sesuatu yg dijadikan bukti (dasar dsb): Kata-kata dan pendapat yg dikeluarkan oleh rasul menjadi ~ kpd syariat yg dibawa­nya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sandaran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
incremental backupsandaran tokokanTeknologi MaklumatTiadaTatacara sandaran yang hanya menyalin fail yang berubah semenjak sandaran penuh terakhir atau sandaran tokokan terakhir.
differential backupsandaran bezaTeknologi MaklumatTiadaTatacara sandaran yang hanya menyalin fail yang berubah semenjak sandaran penuh terakhir.
full backupsandaran penuhTeknologi MaklumatTiadaTatacara sandaran yang menyalin semua fail di dalam komputer.
underlying securitiessekuriti sandaranPentadbiran PerniagaanTiadaSekuriti yang menjadi asas atau sandaran kepada kontrak opsyen.
backup schemeskema sandaranTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerSkema yang digunakan bagi menyediakan sandaran sekiranya berlaku kerosakan pada sistem yang sedia ada.
backup planpelan sandaranTeknologi MaklumatKeselamatan Komputer1. Tatacara bagi mengekal dan menyediakan sandaran bagi suatu sistem dan data pengguna. 2. Rancangan pemulihan yang dirangka untuk menangani masalah pada sistem komputer apabila keadaan yang tidak dijangka mengganggu rancangan asal atau pengendalian biasa.
backup planrancangan sandaranTeknologi MaklumatTiadaRancangan ini menentukan cara sesebuah organisasi menggunakan fail dan peralatan sandaran untuk mengembalikan pemprosesan maklumat. Rancangan ini dilaksanakan selepas rancangan kecemasan. Lihat: Disaster Recovery Plan
three-generation backup policypolisi sandaran tiga generasiTeknologi MaklumatTiadaPolisi yang digunakan untuk membuat sandaran fail secara berasingan sebanyak tiga generasi, iaitu datuk, bapa dan anak.
BAK (backup file)BAK (fail sandaran)Teknologi MaklumatTiadaNama sambungan bagi fail yang mengandungi data sandaran.
cold sitetapak sejukTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerTapak sandaran yang mempunyai kelengkapan yang minimum berbanding tapak asal. Tapak ini bukan sahaja tidak mengandungi salinan data dan maklumat sandaran tetapi juga tidak mengandungi perkakasan dan sistem rangkaian yang sedia beroperasi. Hal ini menjadikan kos penyediaan tapak sejuk adalah lebih murah berbanding kos penyediaan tapak panas bagi sesebuah organisasi. Kekurangan kelengkapan dalam tapak sejuk menyebabkan tapak ini memerlukan masa yang agak lama untuk beroperasi pada kapasiti yang sebenar jika berlaku sebarang gangguan pada tapak asal. Kelewatan ini berlaku kerana sesebuah organisasi yang terlibat perlu menyediakan prasarana pengkomputeran seperti perkakasan rangkaian komputer dan pita sandaran. Banding tapak panas.
1234567

Kembali ke atas