Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.rat] | سارت

Definisi : 1. terlalu banyak (muatan, bebanan, buah, dll) hingga berat atau penuh: maka pilu itu disuruh baginda isi dgn sagu rendang sampai ~; bagai pinang ~ berbuah; badan­nya sudah ~ dgn pakaian dan perhiasan; 2. ki penuh berisi (dgn air, fikiran, harapan, kesusahan, dll): lapisan atas tanah itu ~ dgn air; dadanya ~ dgn harapan besar utk masa depan; 3. mengandung (hamil, bunting) dan hampir akan bersalin: isterinya yg sudah ~ mengandung; menyarat, menyarat-nyarat ark penuh sekali, sangat penuh; menyarati menjadikan penuh berisi, me-menuhi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.rat] | سارت

Definisi : 1 terlalu banyak berisi sesuatu sehingga penuh atau berat: Keretanya ~ dgn buah langsat dan rambutan. 2 mengandung atau hamil dan hampir akan bersalin: Isterinya sedang ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sarat (adjektif)
1. Bersinonim dengan terlalu banyak: penuh, padat, pepak, tapu, sesak, cukup, merepah, mengendeh, mampat, ketel, padu, kimpal, pisik, sintal, antap, tumpat, sendat, tetal, antep, tepu,
Berantonim dengan kosong

2. Bersinonim dengan mengandung: hamil, bunting, hampir bersalin, berisi, berbadan dua, lekat perut, dalam tian, besar perut, membawa perut,
Berantonim dengan kempis

Kata Terbitan : menyarat, menyarat-nyarat, menyarati,

Puisi
 

Sarat bermuat dari seberang,
     Patah tiang kayu kelat;
Adakah kucing cintakan musang,
     Ayam terbang tikus melompat.


Lihat selanjutnya...(37)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
overloaded streamsungai tersarat , sungai lampau saratGeologiTiadaSungai yang penuh sarat dengan endapan yang menyebabkannya terpaksa memendapkan sebahagian daripada bebannya.
information overloadsarat maklumatTeknologi MaklumatTiadaKeadaan apabila seorang penyelesai masalah disajikan dengan maklumat yang berlebihan.
role overloadsarat perananSosiologi KeluargaTiada-
overload pointtitik saratGeologiTiadaTiada
overload indicatorpenunjuk saratKomputerTiadaTiada
moisture laden atmosphereatmosfera sarat lembapanKejuruteraanTiadaTiada
erectionereksiPerubatanTiadaKeadaan tisu erektil yang sarat dengan darah dan menjadi keras seperti zakar.
pameopameoKesusasteraanPuisiHasil ciptaan penyair yang sarat dengan unsur-unsur atau nada� nada sindiran ataupun ejekan. Sindiran itu diresapkan dalam baris� baris puisi secara tidak langsung, namun kesannya cukup tajam. Contohnya, puisi "Malang Pak Kaduk" dalam Bunga Gerimis. Aduhai malang Pak Kaduk! Ayamnya menang kampung tergadai ! Ada nasi dicurahkan, Awak pulang kebuluran! Mudik menongkah surut, Hilir menongkah pasang! Ada isteri dibunuh,Nyai-is mati oleh tak makan! Masa belayar kematian angin, Sudah dilabuh bayu berpuput, Ada rumah bertandang duduk!
vagus nervesaraf vagusVeterinarPraklinikalSaraf kranium kesepuluh. Sarat vagus ialah saraf campuran yang membekalkan gentian deria ke telinga; farinks dan larinks; gentian motor ke farinks; larinks dan esofagus; dan gentian parasimpatetik dan deria ke semua visera toraks dan abdomen. Saraf vagus membawa maklumat fisiologi badan ke otak seperti menelan; kepantasan degupan dan kadar pernafasan. Saraf ini merupakan saraf kranium yang paling panjang.
ganglionganglionFarmasiFarmakologiKelompok jasad sel saraf yang menerbitkan gentian sarat: dan terletak di luar sistem saraf pusat
123

Kembali ke atas