Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.bab] | سبب

Definisi : yg mengakibatkan sesuatu, fasal, kerana, lantaran, mula: doktor dapat mencari ~ penyakit itu; ia dipecat ~ malas; oleh ~ kerana; ~-musabab berbagai-bagai sebab; bersebab ada sebabnya (alasan mulanya): sakit bermula mati ~; polis tidak ada kuasa utk menangkap orang dgn tidak ~; menyebabkan menjadikan sebab, meng-akibatkan: hanya belas kasihan oranglah yg ~ dia masih hidup menumpang di rumah itu; hal ini telah ~ kemarahannya semakin meluap-luap; tersebab disebabkan oleh, terjadi kerana: kuakui bahawa segala kesalahan tidak ~ oleh orang lain; penyebab 1. orang (pihak dsb) yg menjadi sebab atau punca kpd sesuatu (kejadian, peristiwa, perbuatan, dll); 2. sesuatu (spt penyakit, bencana alam, dll) yg menjadi sebab kpd sesuatu: dia tidak menyangka tindakan-nya yg menurut hati itu menjadi ~ dirinya tersadai dlm kancah kehinaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.bab] | سبب

Definisi : 1 apa-apa yg mengakibatkan se­suatu; asal mula: Mereka sedang memikirkan ~ utama perkara itu berlaku. 2 kerana; lantaran: Dia sakit perut ~ terlalu banyak makan buah mempelam muda. bersebab ada sebabnya: Jika tidak ~, kenapa engkau menangis? menyebabkan mendatangkan atau menimbulkan sesuatu; menjadikan sebab; mengakibatkan: Apa yg ~ bandar itu maju dgn cepat? penyebab sesuatu atau seseorang yg menyebabkan ber­lakunya sesuatu: Ini akan meng­akibatkan kemusnahan kpd manusia yg juga me­rupakan ~ pencemaran itu. Kerosakan tisu merupakan ~ utama gejala penyakit dlm jangkitan virus. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebab

Puisi
 

Sebab bulan terbit pagi,
     Bunga pandan dalam cerana;
Sebab intan datang ke mari,
     Nampak berlain dalam bunga.


Lihat selanjutnya...(34)
Peribahasa

Sebab mutiara sebiji,
     lautan yang dalam diselam orang.

Bermaksud :

Orang yang berilmu itu biar di manapun ia tinggal tetap dicari orang.

 

Lihat selanjutnya...(40)

8

A bad workman always blames his tools

Orang yang tidak pandai melakukan sesuatu pekerjaan biasanya enggan mengakui kelemahan diri tetapi sebaliknya menyalahkan alat yang digunakan pula.

Sebab tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah.

She apologized for the burnt cookies, saying that her oven was an old model. Incompetent people always blame other things for their failures. As the saying goes, a bad workman always blames his tools.

Dia meminta maaf kerana biskut tersebut hangus. Alasannya ialah ketuharnya model lama. Orang yang tidak mahir sering menyalahkan benda lain atas kegagalan mereka, bak kata pepatah sebab tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(24)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
berok mat ye[b«.Òo/ mAt yE] gelaran kepada orang yang tidak disukai (kerana rupa, kelakuan atau sebab-sebab lain).Depa tak mau bekera sama dengan berok mat ye tu, pasi dia kedekut paet.[dE.pA tA/ mAu b«.kE.ÒA sA.mA d«.NAn b«.Òo/ mAt yE tu pA.sAj di.jA k«.d«.kut pAet]Mereka tidak mahu berkira bicara dengan orang itu (berok mat ye) kerana dia sangat kedekut.
het[het]kata namasebab, perkara, hal.Depa bekelai bukan ada het pon.[dE.pA b«.k«.lAj bu.kAn A.dA het pon]Mereka berkelahi tanpa sebarang sebab.
mukat[mu.kAt]kata kerjamencari pasal, mencari sebab, mencari gaduh, membangkitkan kemarahan seseorang.Jangan dok mukat, dengan orang tu dia tu pongoh tak ketahuan halang.[dZA.NAn do/ mu.kAt d«.NAn .ÒAN tu di.jA tu p.Nh tA/ k«.tA.hu.wA hA.lAN]Jangan mencari pasal dengan orang itu kerana dia perungus tidak bersebab.
cerin[tS«.Òin]kata adjektifberkenaan rambut, bulu dan lain-lain yang kering, keras dan tegak. Selalunya kerana keadaan semula jadi atau sebab tidak dibubuh minyak.Awat cerin sangat rambot budak tu, tak prenah kena minyak kot?[A.wAt tS«.Òin sA.NAt ÒAm.bot bu.dA/ tu tA/ pÒ«.nAh k«.nA mi.øA/ kot]Kenapa kering sangat rambut budak itu, agaknya tidak pernah dibubuh minyak.
boroeh[b.ҍEh]kata namaramuan daripada herba yang disapukan di perut perempuan selepas bersalin.Ada orang beranak ataeh rumah tu kot sebab bau boroeh sampai tang ni.[A.dA .ÒAN b«.ÒA.nA/ A.tAeh Òu.mAh tu kot s«.bAb bAw b.ҍEh sAm.pAj tAN ni]Agaknya ada orang bersalin di dalam rumah itu kerana bau boros sampai ke sini.
ong[N]kata kerjabernasib baik.Ari ni dia ong pasai tu la dia senyum saja.[A.Òi ni di.jA N pA.sAj tu lA di.jA s«.øum sA.dZA]Hari ini dia bernasib baik, sebab itulah dia senyum sahaja.
pekop[p«.kop]kata kerjamenudung sesuatu.Pasai dah tak dak benda laen, dia pekop makanan tu dengan periok.[pA.sAj dAh tA/ dA/ b«n.dA lAen di.jA p«.kop mA.kA.nAn tu d«.NAn p«.Òi.jo/]Oleh sebab tidak ada benda lain, dia menudung makanan itu dengan periuk.
menyaut[m«.øAut]kata kerjamenjawab sesuatu panggilan, menyahut.Orang tak dak kat rumah kot, kita pangge depa tak menyaut pon.[.ÒAN tA/ dA/ kAt Òu.mAh kot ki.tA pAN.gE dE.pA tA/ m«.øAut pon]Mungkin tiada orang di rumah, sebab itulah panggilan kita tidak disahut.
ketubong[k«.tu.boN]kata kerjamenghurung, mengerumuni (tentang serangga).Kerebau tu mencalai pasai kena ketubong dengan tebuan.[k«.Ò«.bAw tu m«.tSA.lAj pA.sAj k«.nA k«.tu.boN d«.NAn t«.bu.wAn]Kerbau tu berlari ke sana ke mari sebab dihurung dan disengat tebuan.
melanuih[m«.lA.nuih]kata adjektiflambat sembuhnya (kronik), sakit yang berpanjangan.Demam dia melanuih badan dia hak tegap dulu la ni jadi kuruih.[d«.mAm di.jA m«.lA.nuih bA.dAn di.jA hA/ t«.gAp du.lu lA ni dZA.di ku.Òuih]Demamnya kronik, sebab itulah tubuhnya yang gemuk itu sekarang ini menjadi kurus.
123

Kembali ke atas