Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebenar


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
slope gradientkecuraman cerunLandskapTiadaDarjah kecondongan tebing sama ada yang boleh dikira sebenar sebenar atau mengikut jarak kontur atas peta.
true placentauri sebenar/plasenta sebenarVeterinarTiadaTiada
real timemasa sebenarKesusasteraanTiadaKeselarian masa yang wujud antara jangka masa yang diambil untuk memerikan sesuatu peristiwa dengan jangka masa sebenar peristiwa itu berlaku. Masa sebenar berkontras dengan masa yang dirasai, iaitu pengalaman peredaran masa yang dibina bagi pihak pembaca menerusi konvensi pengisahan. Masa sebenar pernah digunakan sebagai salah satu teknik realisme dalam karya sastera.
qimah haqiqiyyahnilai sebenarPerniagaan IslamTiadaNilai saham sebenar yang dimiliki daripada harta bersih syarikat setelah ditolak hutang. Apabila syarikat mendapat keuntungan dan mempunyai rizab modal, maka nilai saham yang sebenar akan naik menjadi lebih tinggi daripada nilai catatan.
realsebenarKejuruteraanTiadaPerihalan imej yang dibentuk oleh persilangan sebenar cahaya, iaitu imej yang dibentuk oleh cahaya yang menumpu.
actual timemasa sebenarPentadbiranTiadaJumlah jam kerja sebenar yang diambil oleh seseorang pekerja.
true stresstegasan sebenarKejuruteraanPolimerTegasan yang berdasarkan kepada luas keratan rentas sebenar sampel ketika daya dikenakan.
true bearingbearing sebenarGeologiTiadaSudut mengufuk yang diukur ikut jam dari utara sebenar.
life-size figurefigur sebenarKesenianTiadaFigur citra yang berukuran sama dengan figur sebenar.
real time orbit determinationpenentuan orbit masa sebenarAeroangkasaTiadaPenentuan kedudukan sebenar satelit pada sesuatu masa.
12345678910...

Kembali ke atas