Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ben.tar] | سبنتر

Definisi : 1. sekejap, sejurus, tidak lama: kita berhenti ~; 2. Jk nanti; ~ malam nanti malam; ~ ini = ~ tadi baru saja; ~ juga dgn segera; ~ lagi sekejap lagi; ~ ... ~ kadang-kadang ... kadang-kadang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ben.tar] | سبنتر

Definisi : dlm waktu yg singkat; tidak lama: Tolong tunggu ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebentar

Puisi
 

Burung serindit terbang melayang,
     Singgah sebentar di pohon buluh;
Wahai mari adikku sayang,
     Hatiku berasa haram tak luluh.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Seperti pucuk ru,
     ke bawah tidak berurat,
di tengah-tengah dilarik (= digerek) kumbang.

Bermaksud :

Kedudukan (keadaan) yang tidak terjamin, sebentar-sebentar dapat berubah. (Bandingkan dengan: Ke atas tidak berpucuk, ke bawah tidak berurat, di tengah-tengah digerek (= dilarik) kumbang.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
satni[sAt.ni]kata adjektifsebentar lagi, kemudian.Satni depa sampai la.[sAt.ni dE.pA sAm.pAj lA]Sebentar lagi mereka sampailah.
dok I[do/]kata kerja1. duduk.Dok la tang tu, sat ni dia mai.[do/ lA tAN tu sAt ni di.jA mAj]Duduklah di situ, sebentar lagi dia datang.
otek[.tE/]kata kerjaberansur-ansur, sedikit demi sedikit (dalam menyimpan wang, perjalanan, belajar dan sebagainya).La ni dia kalah, sat lagi dia otek menang balek.[lA ni di.jA kA.lAh sAt lA.gi di.jA .tE/ m«.nAN bA.le/]Sekarang ini dia kalah, sebentar lagi dia akan beransur-ansur menang.
cat[tSAt]kata namapasung tempat memerah susu dan juga menjadi tempat untuk memeriksa atau mengubati binatang (kerbau, lembu dan lain-lain)Bawak lembu tu masok cat, satni dokto hewan nak mai pereksa.[bA.wA/ l«m.bu tu mA.so/ tSAt sAt.ni do/.to hE.wAn nA/ mAj p«.ÒE/.sA]Bawalah lembu masuk ke pasung, doktor haiwan akan datang memeriksanya sebentar lagi.
peruwap[p«.Òu.wAp]kata kerjameletakkan sesuatu (berkenaan ubi, kacang, bunga, ulam dan lain-lain) di atas nasi yang hampir masak dalam periuk untuk melembutkan bahan tersebut.Tulong peruwap sat terong ni, kita nak buat ulam makan nasik sat lagi.[tu.loN p«.Òu.wAp sAt t«.ÒoN ni ki.tA nA/ bu.wAt u.lAm mA.kAn nA.si/ sAt lA.gi]Tolong peruwap terung ini untuk kita jadikan ulam masa makan nasi sebentar lagi.

Kembali ke atas