Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ben.tar] | سبنتر

Definisi : 1. sekejap, sejurus, tidak lama: kita berhenti ~; 2. Jk nanti; ~ malam nanti malam; ~ ini = ~ tadi baru saja; ~ juga dgn segera; ~ lagi sekejap lagi; ~ ... ~ kadang-kadang ... kadang-kadang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ben.tar] | سبنتر

Definisi : dlm waktu yg singkat; tidak lama: Tolong tunggu ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebentar

Puisi
 

Burung serindit terbang melayang,
     Singgah sebentar di pohon buluh;
Wahai mari adikku sayang,
     Hatiku berasa haram tak luluh.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Seperti pucuk ru,
     ke bawah tidak berurat,
di tengah-tengah dilarik (= digerek) kumbang.

Bermaksud :

Kedudukan (keadaan) yang tidak terjamin, sebentar-sebentar dapat berubah. (Bandingkan dengan: Ke atas tidak berpucuk, ke bawah tidak berurat, di tengah-tengah digerek (= dilarik) kumbang.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
stopcockkok penahanKejuruteraanPetroleum1. Injap yang umumnya diletakkan di dalam tetiub berhampiran dengan sambungan ke talian aliran yang digunakan untuk menutup, menyekat atau mengatur aliran bendalir dari tetiub ke tali aliran. 2. menutup sebentar-sebentar telaga minyak yang berpengeluaran, iaitu untuk jangka masa yang singkat, kemudian dibuka untuk pengeluaran, dan setelah beberapa lama telaga tersebut ditutup lagi. Proses ini dilakukan berulang-ulang supaya tekanan gas di dalam lubang bertokok, sehingga menghasilkan perolehan yang lebih baik dan lebih cekap.
BRB (be right back)BRB (kembali sebentar lagi)Teknologi MaklumatTiadaSingkatan yang digunakan dalam sembang Internet untuk memaklumkan bahawa pengguna akan menyambung sesi sembang dalam masa yang singkat.
atempsuseaso nafasKesenianTiadaBerhenti sebentar sebelum memberi tekanan kepada not seterusnya.
initial caesurajeda awalKesusasteraanPuisiPenghentian sebentar pengucapan sama ada pada diksi, frasa ataupun ayat dalam baris puisi, sebelum meneruskan pengucapan pada baris berikutnya. Contohnya, pantun dalam Warna Sari Sastera Melayu Tradisional. Sirih berlipat sirih pin ang , Sirih dari Pulau Mutiara; Pemanis kata selamat datang, Awai bismillah pembuka bicara.
parboilsepara rebusMakanan dan PemakananMakananTeknik memasak sebentar suatu bahan makanan dalam air mendidih sebelum makanan tersebut masak sepenuhnya. Seterusnya, makanan yang telah melalui proses ini akan dimasak menggunakan teknik memanggang atau menggoreng.
bacteraemiabakteremiaPerubatanTiadaKehadiran bakteria dalam sistem darah sama ada berterusan, berselang seli atau sebentar.
bacteraemiabakteremiaPerubatanTiadaKehadiran bakteria dalam sistem darah sama ada berterusan, berselang seli atau sebentar.
session hijackingrampasan sesiTeknologi MaklumatTiadaPencerobohan menggunakan komputer yang sedang digunakan yang ditinggalkan sebentar oleh pengguna sebenar.
pedestrian islandpulau pejalan kakiKejuruteraan AutomotifTiadaKawasan khas di tengah jalan untuk pejalan kaki berhenti sebentar bagi menyeberangi jalan raya yang lebar.
refuge islandpulau pejalan kakiKejuruteraan AutomotifTiadaKawasan khas di tengah jalan untuk pejalan kaki berhenti sebentar bagi menyeberangi jalan raya yang lebar.
12

Kembali ke atas