Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. apa yg disebut, (sesuatu) yg disebut: ada yg perempuan spt yg telah lalu ~nya pd bab yg pertama; 2. cara melafazkan atau menyebut (perkataan dll), ucapan, lafaz: pendengaran bergantung pd bunyi ~ huruf saksi; ~ baku sebutan (huruf atau perkataan) yg telah ditentukan atau diterima sbg yg betul atau yg sewajarnya, sebutan standard; 3. = sebut-sebutan yg selalu dipercakapkan (dibualkan dll), buah mulut: telah jadi sebut-sebutan, anak komandan polisi yg baik dan rendah hati; baginya, Tuhan hanya menjadi ~ tetapi tidak disembah; 4. panggilan (gelaran, jolokan, ejekan, dsb): Tunku Abdul Rahman mendapat ~ Bapa Malaysia; 5. (Mat) simbol atau rangkaian simbol yg mempunyai nilai-nilai tertentu (spt 3xy2); 6. Id cerita (dlm sesuatu ayat), hal, perkara; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 cara menyebut atau cara melafazkan sesuatu perkataan dll; apa-apa yg disebut: ~ pembaca warta berita itu kurang jelas. 2 = sebut-sebutan sesuatu yg selalu disebut atau dipercakapan: Tingkah lakunya yg sopan dan berbudi bahasa itu menjadi ~ seluruh kampung. 3 panggilan sbg ejekan (julukan dll): Kerana perutnya buncit, dia telah mendapat ~ Mat Labu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebutan

Peribahasa

Penyu bertelur beratus-ratus banyaknya,
     senyap;
ayam bertelur sebutir saja hingar sekampung.

Bermaksud :

Keuntungan yang diperoleh orang kaya sedikit pun tidak menjadi sebutan orang, tetapi keuntungan yang diperoleh orang miskin walaupun sedikit riuhlah orang memperkatakannya. hingar = bising, gempar.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
hour (ampere jam) Unit ukuran kuantiti elektrik yang melalui pada sebarang keratan rentas suatu pengkonduksi apabila arus yang tidak berubah bernilai 1 ampere mengalir pada pengkonduksi itu selama 1 jam. Sebutan tersebut juga digunakan untuk menyatakan muatan bateri. (FIZ) amperometry (amperometri) Analisis kimia melalui teknik yang melibatkan pengukuran arus elektrik. (KIM) amphiaster (amfiaster) Lihat diaster. (BIO) amphid (amfid) Kedua-dua organ Aberasi imej yang berlaku kerana sinar dari jarak yang berbeza dari paksi tidak jatuh kepada fokus yang sama disebabkan oleh saiz bukaan. (FIZ) aperture illumination (iluminasi bukaan) Taburan medan dalam sebutan amplitud dan fasa pada bukaan. (FIZ) aperture of lens (bukaan kanta) Bukaan permukaan pemantul atau pembias bagi kanta. (FIZ) aperture ratio (nisbah bukaan) Nisbah antara diameter berkesan bagi kanta dengan

Kembali ke atas