Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.im.bang] | سأيمبڠ

Definisi : 1. setimbang, sama berat, tidak berat sebelah: di daerah itu, kekuatan parti pembangkang ~ dgn kekuatan parti yg berkuasa; jungkat-jungkit adalah ~ di tengah-tengahnya; 2. setimpal, sebanding, sepadan: memberi balasan yg ~; 3. sesuai, cocok: sikapnya selalu ~ dgn pengertian hidup isterinya; abang tidak boleh memaksa hati saya ~ dgn hati abang; makanan ~ makanan yg khasiatnya sesuai bagi keperluan tubuh; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.im.bang] | سأيمبڠ

Definisi : 1 sama berat; tidak berat sebelah: Pendapatan penduduk luar bandar tidak ~ dgn pendapatan penduduk bandar. 2 sesuai atau cocok benar; sepadan; sebanding: Dia telah menerima hukuman yg ~ dgn kesalahannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

Garuda diburu layang-layang yang dapat.

Bermaksud :

Barang yang diperoleh tidak seimbang dengan yang diinginkan.

 

Lihat selanjutnya...(4)


NRE

VirtPathDisplayNameSynopsisWebURL
http://www.nre.gov.my/Malay/Pages/Soalan Lazim.aspx Soalan Lazim semua peringkat sektor awam, swasta dan antarabangsa. - Peningkatan kemahiran dan pengetahuan melalui latihan secara sistematik dan berkesan. Soalan 5: Apakah Objektif Kementerian? - Memastikan sumber asli dan alam sekitar diurus secara seimbang bagi menjamin pembangunan lestari. - Memastikan sistem penyampaian perkhidmatan berkaitan sumber asli dan alam sekitar yang cekap dan berkesan - Memastikan pelaksanaan projek-projek pembangunan dengan cekap dan berkesan. - Menjadikan latihan, penyelidikan Highlighter.aspx?DocId=13&Index=D%3a%5cSearchIndexFiles%5cindekGNre&HitCount=1&hits=195+

Kembali ke atas