Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.im.bang] | سأيمبڠ

Definisi : 1. setimbang, sama berat, tidak berat sebelah: di daerah itu, kekuatan parti pembangkang ~ dgn kekuatan parti yg berkuasa; jungkat-jungkit adalah ~ di tengah-tengahnya; 2. setimpal, sebanding, sepadan: memberi balasan yg ~; 3. sesuai, cocok: sikapnya selalu ~ dgn pengertian hidup isterinya; abang tidak boleh memaksa hati saya ~ dgn hati abang; makanan ~ makanan yg khasiatnya sesuai bagi keperluan tubuh; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.im.bang] | سأيمبڠ

Definisi : 1 sama berat; tidak berat sebelah: Pendapatan penduduk luar bandar tidak ~ dgn pendapatan penduduk bandar. 2 sesuai atau cocok benar; sepadan; sebanding: Dia telah menerima hukuman yg ~ dgn kesalahannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

Garuda diburu layang-layang yang dapat.

Bermaksud :

Barang yang diperoleh tidak seimbang dengan yang diinginkan.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
bagi yis ialah Saccharomyces cerevisiae. (BIO) BAL (BAL) Singkatan bagi British AntiLewisite. Lihat dimercaprol. (KIM) balance wheel (roda pengimbang) Bahagian jam yang bertindak mengawal masa. (FIZ) balanced earthwork (kerja tanah seimbang) Pemotongan dan pengisihan tanah yang tidak memerlukan tanah dari tempat lain dan tiada lebihan tanah untuk dibuang. (KEJ) balcony beam (rasuk langkan) Rasuk yang terletak di bawah struktur langkan yang bahan tindak balas dan mangkin yang ditetapkan. Hanya kadar penukaran tindak balas yang rendah, yang terhad kepada beberapa pera- tus sahaja dibenarkan. (KEJ) differential settlement (kebezaan enapan) Pengenapan yang tidak seimbang atau sekata berlaku pada beberapa bahagian bangunan yang boleh menyebabkan kecondongan, keretakan dan kerosakan pada struktur utama bangunan. Keadaan ini berlaku akibat pengagihan beban yang tidak sama rata di atas

Kembali ke atas