Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ja.ti] | سجاتي

Definisi : asli, murni, tulen, tidak ber­campur, yg sebenarnya: Encik Hasan ini bukan ~ Johor, dia kacukan Kelantan dan Melaka; Hamidah seorang wanita ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ja.ti] | سجاتي

Definisi : sebenarnya; tidak palsu atau bukan campuran; tulen; asli: Dia ini bukan orang kacukan tetapi orang Melayu ~.  (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sejati

Puisi
 

Laman tempat orang berjudi,
     Kalau kalah lari ke mana Kalau tak jumpa teman sejati,
Abang nak bujang selama mana?


Lihat selanjutnya...(4)

Video

VirtPathDisplayNameSynopsisWebURL
http://www.kedaidbp.my/cms/articles.php?lng=en&pg=350www.Kedaidbp.my - Siri Haiwan Teladan - Haiwan Teladan Jilid2ialah koleksi daripada cerita teladan kanak-kanak. Di dalam siri ini terdapat tiga buah cerita animasi yang pasti mencuit hati. Antara cerita teladan yang dimuatkan ialah Pengembaraan Cit-Cit, Sahabat Sejati dan Perlumbaan Luar Biasa. CD interaktif ini juga memuatkan kuiz dan permainan bagi menguji minda kanak-kanak yang menonton cerita-cerita ini supaya kanak-kanak lebih terhibur. Cerita-cerita ini sikap yang positif, di samping tidak lupa untuk bersyukur kepada Tuhan. image001.jpg Halaman Utama Anda boleh memilih 3 jenis cerita best-best yang disediakan seperti " Pengembaraan Cit-Cit , Sahabat Sejati , Perlumbaan Luar Biasa " image007.jpg Kupu-kupu dan burung Cit-Cit tengah Beborak,.. Lucu nye,.. image009.jpg Burung putih yang comel ni, adalah pelakon dalam kisah teladan 2. Tengok aksi Highlighter.aspx?DocId=57&Index=D%3a%5cSearchIndexFiles%5cIndeksvideo&HitCount=2&hits=1b8+201+

Kembali ke atas