Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ka.rang] | سکارڠ

Definisi : waktu atau masa ini (bukan waktu yg telah lalu dan bukan yg akan tiba), kini: kira-kira ini mesti dibuat ~ juga. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ka.rang] | سکارڠ

Definisi : waktu bukan yg telah lalu dan bukan yg akan datang; waktu ini: ~ juga kita pergi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sekarang

Puisi
 

Sungguh tuan selasih tumbuh,
     Zaman sekarang kaduk berbunga;
Dulu tuan kasihnya sungguh,
     Sekarang saya tidak berguna.


Lihat selanjutnya...(56)
Peribahasa

Dulu timah,
     sekarang besi.

Bermaksud :

Orang kecil memperoleh pangkat tinggi.

 

Lihat selanjutnya...(6)

423

News lords, new laws

Apabila perintah baharu atau orang lain berkuasa, maka peraturan baharu pula diperkenalkan.

Sekali air besar (gedang), sekali tepian beranjak (beralih)

''Last year, we didn't even have to pay a single cent for our quit rent. But now, wea are told to pay up,'' I said ''Well, that was last year. Now we have a new government. News lords, new laws,'' replied my boss.

''Tahun lepas kita tak perlu bayar satu sen pun cukai tanah. Tapi sekarang kita kena bayar pula,'' kataku. ''Itu tahun lalu, sekarang kerajaan baharu. Sekali air besar (gedang), sekali tepian beranjak (beralih),'' jawab ketuaku.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(41)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
holophrasiscantum ertiKesusasteraanPuisiSesuatu kata yang digunakan oleh seseorang penyair, mampu menonjolkan makna keseluruhan sesuatu klausa yang diungkapkan. Contohnya, kata hujan! sekarang hujan kata panas! sekarang panas Sinonim holofrasis.
akhyanaakhyanaKesusasteraanTiadayang didahului dengan cerita masa sekarang untuk menceritakan watak masa lampau kemudian barulah diperkenalkan watak cerita masa sekarang.
continental drifthanyutan benuaBiologiEkologiTeori yang mengatakan bahawa benua yang ada sekarang terhasil daripada pecahan sebuah benua yang besar menjadi benua yang lebih kecil. Kemudian benua-benua kecil itu hanyut secara sendiri ke tempat-tempat yang ada sekarang.
present worthnilai sekarangMatematikTiadaTiada
existing needskeperluan sekarangSosiologiTiadaTiada
commence firing from nowdari sekarang tembak (Menembak)SukanTiadaTiada
two minutes on the clockminit dari sekarang)SukanTiadaJangka masa yang diperuntukkan kepada pengangkat yang sama bagi satu 1. angkatan kepada angkatan yang berikutnya.
immediate experiencepengalaman semertaPendidikanTiadaPengalaman sekarang dan berterusan yang diperolehi melalui penglibatan sendiri dan bukan daripada tontonan filem televisyen, gambar dan sebagainya.
tablaturetablaturKesenianTiadaSistem pernyataan muzik selain daripada notasi sekarang.
international candlekandel antarabangsaGeologiTiadaUnit keamatan berluminositi yang sekarang digantikan dengan unit kandela.
12345678910...

Kembali ke atas