Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ke.ti.ka] | سکتيک

Definisi : 1. sesaat, sebentar, sekejap: kedua-duanya terdiam ~; dgn ~ dgn segera (pd saat itu juga): dgn ~ itu juga datanglah iparnya; 2. tatkala, (pd) waktu: fikirannya ~ itu amat kusut; (pd) ~ itu baginda sedang dihadap orang banyak; 3. sl saat (waktu) yg ada sang­kupautnya dgn ramalan (perhitungan, pene­nungan) nasib dll; ~ lima (empat, tujuh) pem­bahagian waktu kpd lima (empat, tujuh) baha­gian dlm penujuman; melihat (mencari) ~ melihat kitab ramalan kerana mencari hari (waktu) yg baik; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ke.ti.ka] | سکتيک

Definisi : sebentar; sekejap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ketika (kata nama)
Bersinonim dengan waktu, masa, jam, saat, tatkala, zaman, abad, kurun, kala, dewasa, tempoh;,
Kata Terbitan : seketika, berketika,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
relative conversion rationisbah pertukaran relatifKejuruteraanTiadaNisbah pertukaran seketika dalam reaktor terhadap nisbah pertukaran seketika dalam bahan api yang sama kandungannya dan dalam spektrum neutron tertentu.
standing wavegelombang pegunFizikAkustikGelombang yang nisbah nilai sesaran seketika pada suatu titik terhadap nilai sesaran seketika pada titik lain tidak berubah terhadap masa.
standing wavegelombang pegunFizikElektromagnet, Keelektrikan dan KemagnetanGelombang yang nisbah nilai seketika pada satu titik terhadap nilai sesaran seketika pada titik-titik lain tidak berubah dengan masa.
frequency modulationmodulasi frekuensiFizikElektromagnet, Keelektrikan dan KemagnetanModulasi yang frekuensi seketika gelombang modulasi berbeza dengan frekuensi gelombang pembawa dengan nilai yang berkadaran dengan nilai seketika gelombang modulasi.
eddy velocityhalaju pusarSainsHidrometeorologiPerbezaan antara halaju min aliran bendalir dan halaju seketika pada suatu titik. Misalnya:- u1 = u - ?, dengan u1 ialah halaju pusar; u halaju seketika; dan ? halaju min. Dalam selang waktu yang sama untuk menentukan halaju min, purat halaju pusar seharusnya sifar. Halaju pusar juga disebut halaju pembuaian.
first Kirchoff lawhukum pertama KirchoffFizikElektromagnet, Keelektrikan dan KemagnetanHukum Kirchoff yang menyatakan jumlah nilai seketika bagi kesemua arus yang mengalir menghala ke satu titik adalah sama dengan jumlah nilai seketika bagi kesemua arus yang mengalir keluar daripada titik tersebut pada bila-bila ketika.
sound energy fluxfluks tenaga bunyiFizikAkustikFluks tenaga yang dipindahkan oleh gelombang bunyi dan dirumuskan sebagai, Gambar rajah (T = tempoh 1 kitar lengkap; P = tekanan bunyi seketika; S = keluasan; V2 = laju seketika zarah pada arah yang serenjang kepada S).
momentaryseketikaFizikTiadaTiada
instantaneousseketikaFizikTiadaTiada
instantaneousseketikaKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas