Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : kalau, kalau-kalau, seandai­nya: maafkan kami ~ kami mengganggu; jikalau ~ ada Hang Tuah hidup, adakah ampun duli tuanku akan dia? (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : kiranya, kalau: mereka asyik mengatur cara-cara mengawal keamanan sekiranya berlaku kecemasan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : kalau; seandainya: Mereka akan mogok ~ kerajaan menolak tuntutan mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kira
1. Bersinonim dengan pendapat
( fikir, rasa, anggapan, sangkaan, dugaan, )
(kata nama:)

2. Bersinonim dengan taksiran
( hitungan, anggaran, jangkaan, )
(kata nama:)

3. Bersinonim dengan peduli
( hirau, endah, parwah, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : kiranya, sekiranya, kira-kira, berkira, berkira-kira, mengira, mengira-ngira, terkira, kiraan, perkiraan, pengiraan, pengira,

Peribahasa

355

Man proposes, God disposes

Manusia boleh merancang dan berusaha tetapi Tuhan yang menentukan segala-galanya.

Manusia mengikhtiarkan, Allah mengtakdirkan

“If Plan A fail, we have Plan B. Each has been meticulously planned,'' said the manager. ''But what if Plan B fails too?'' asked the director. '' Man proposes, God disposes, sir' replied the manager.

''Sekiranya Pelan A gagal, kita ada Pelan B. Setiap pelan ini telah dirancang dengan amat teliti,'' kata pengurus itu. ''Tetapi jika Pelan B pun gagal?'' tanya tuan pengarah. '' Manusia mengikhtiarkan, Allah mengtakdirkan, tuan'', jawab pengurus.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
kafalah mu‘allaqahjaminan bersyaratPerniagaan IslamTiadaAkad jaminan yang tertakluk kepada syarat dan sekiranya syarat tersebut dipatuhi, maka wujud jaminan. Contohnya, ucapan kepada pemiutang "Sekiranya hutang tidak dibayar setelah cukup tempoh perjanjian, saya akan melangsaikannya". Contoh lain, ucapan kepada penjual "Jualkan barang itu kepada beliau dan sekiranya dia tidak membayar harga barang itu, saya akan membayarnya". Maka tuntutan harga barangan tersebut boleh dituntut sekiranya pembeli gagal membayarnya. Menurut mazhab Syafii, kafalah mu‘allaqah dianggap tidak sah sekiranya terdapat ta‘liq, tetapi dianggap sah menurut mazhab Hanafi dan sebahagian ulama mazhab Hambali. Sinonim kafalah ta’liqah.
structural genegen tambahBioteknologiTiadaGen-gen yang bersaling tindak, tetapi tidak menunjukkan kedominanan sekiranya gen itu alel atau tidak menunjukkan epistasis sekiranya gen tersebut bukan alel.
substitute porposalcadangan bertindihPentadbiranTiadaCadangan dua projek yang mempunyai aliran tunai yang kurang sekiranya projek tersebut dilaksanakan serentak berbanding dengan aliran tunai sekiranya dilaksanakan berasingan.
deficiencykedefisienanBiologiGenetikKehilangan sebahagian daripada kromosom. Kedefisienan yang terhasil dinamai kedefisienan terminal sekiranya bahagian yang hilang ialah bahagian hujung, dan dinamai kedefisienan interkalari sekiranya bahagian yang hilang ialah bahagian dalam.
presumed negligencekecuaian terandaiPentadbiran PerniagaanTiadaMenurut doktrin ini, individu akan diandaikan cuai sekiranya didapati keadaan menyebabkan sesuatu kecederaan atau kerugian itu adalah di bawah kawalannya dan sekiranya boleh dibuktikan kerugian hanya berlaku jika individu tersebut cuai.
khiyar ‘aibkhiyar barang rosakPerniagaan IslamTiadaHak pemilihan pembeli sekiranya terdapat kerosakan atau kecacatan pada produk. Kecacatan hendaklah berlaku sebelum atau semasa akad dan pembeli tidak mengetahui kerosakan tersebut. Sekiranya pembeli mengetahui terdapat kerosakan tetapi masih meneruskan pembelian, maka pembeli tidak mempunyai hak untuk menamatkan akad atau meminta diskaun.
return commissionkomisen pulanganinsuransTiadaKomisen yang dibayar balik oleh ejen sekiranya polisi dibatalkan sebelum tarikh tamat polisi tersebut. Keadaan ini wujud kerana komisen adalah berdasarkan kepada premium tahunan, dan sekiranya polisi dibatalkan sebelum premium diperolehi sepenuhnya, bahagian prorata komisen akan dikembalikan.
return commissionkomisen pulanganPentadbiran PerniagaanTiadaKomisen yang dibayar balik oleh ejen sekiranya polisi dibatalkan sebelum tarikh tamat polisi tersebut. Keadaan ini wujud kerana komisen adalah berdasarkan kepada premium tahunan, dan sekiranya polisi dibatalkan sebelum premium diperolehi sepenuhnya, bahagian prorata komisen akan dikembalikan.
game-palying syndromesindrom main permainanTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerTingkah laku psikologi pada pengguna hasad yang menyatakan bahawa pencerobohan sistem komputer tidak salah sekiranya sistem tersebut boleh diceroboh dengan mudah. Sindrom ini menyebabkan pengguna hasad beranggapan sekiranya terdapat cara untuk mencerobohi sistem atau menjalankan aktiviti yang boleh mengubah aset sistem, maka tindakan ini tidak menjadi kesalahan. Pengguna hasad beranggapan, sekiranya pemilik sistem berhasrat hendak menghalang pengguna daripada melakukan aktiviti tersebut, maka pemilik sistem berkenaan hendaklah memasang fungsi keselamatan yang sukar ditembusi.
تعليق الطلاقtalak bertaklikAgama IslamFiqhTalak yang dikaitkan kepada sesuatu perkara. Contohnya, suami berkata kepada isterinya, " Sekiranya keluar dari rumah gugulah satu talak". Talak akan jatuh sekiranya si isteri keluar dari rumah.
12345678910...

Kembali ke atas