Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata selamat;

Puisi
 

Kalau tumbuh lalang di Bucut,
     Tempat selamat bermain pedang;
Kalau sungguh janji tak lucut,
     Bagi alamat saya nak pegang.


Lihat selanjutnya...(29)
Peribahasa

Kalau pandai meniti buih,
     selamat badan sampai ke seberang.

Bermaksud :

Orang yang pandai membawa diri, tentulah selamat hidupnya.

 

Lihat selanjutnya...(23)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
safety lightlampu selamat; cahaya selamatPendidikanTiadaLampu selamat: Lampu bercahaya merah yang selamat untuk memproses filem.
safety lightcahaya selamat; lampu selamatKomunikasiTiadaTiada
Awang SelamatAwang SelamatKesenianDrama dan TeaterLihatBujang Selamat.
Bujang SelamatBujang SelamatKesenianDrama dan TeaterPengasuh raja atau putera raja dalam sesebuah drama yang mengisahkan peristiwa berkaitan dengan golongan bangsawan seperti Pakyung, iaitu watak raja yang menggunakanpanggilan “Awang” untuk pengasuhnya dalam persembahan Makyung. SinonimAwang Selamat.
safe working distancejarak bekerja selamatTeknologi Ujian Tanpa MusnahRadiografi dan UltrasonikJarak selamat daripada punca sinaran untuk operator radiografi industri bekerja. Jarak tersebut ditentukan oleh dos selamat yang terdapat pada Perlindungan Sinaran Keselamatan Asas (2010) di bawah Akta Perlesenan Tenaga Atom 1984.
tagtagTeknologi MaklumatTiadaSuatu kod dalam bahasa pengaturcaraan web yang memerihalkan dan menterjemah suruhan kepada pelayar web bagi memaparkan kandungan dokumen pada skrin. Contohnya tag bermaksud "bold" dan bermaksud "italic". Selamat Datang akan dipaparkan sebagai Selamat Datang. Selamat Datang akan dipaparkan sebagai Selamat Datang.
safe districtkawasan selamatSains PolitikPolitik PerbandinganWilayah yang dianggap berada dalam keadaan selamat dan tidak menghadapi masalah politik atau keganasan. Kawasan seperti ini memperlihatkan hubungan kaum yang baik, kadar jenayah yang rendah dan kedudukan persaingan politik yang minimum. Kawasan ini juga bebas daripada sebarang gerakan subversif seperti cubaan pemberontakan dan gerakan pemisah. Contohnya, Vatican City merupakan kawasan selamat di Itali. Sinonim kawasan aman.
fail-safegagal selamatKejuruteraanTiadaSelamat dalam semua keadaan.
secure kernelinti selamatTeknologi MaklumatTiadaTeras sistem pengendalian selamat.
safe distancejarak selamatKejuruteraanTiadaJarak daripada punca sinaran yang selamat bagi pekerja berdasarkan keadaan keselamatan yang ditentukan.
12345678910...

Kembali ke atas