Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
lunar cyclekitar qamariMatematikTiadaKitar kala selama 235 bulan qamari atau 19 tahun 11 hari, yang selepas itu fasa bulan akan mengulangi tertib yang sama pada hari yang sama. Kitar ini ditemui oleh Meton, berbangsa Yunani pada tahun 433 S.M.
refractory periodkala refraktoriBiologiHistologi dan SitologiTempoh apabila tisu yang telah dirangsang tidak boleh dirangsangkan sekali lagi selepas itu.
diffusion treatmentpengawetan peresapanPerhutananTiadaProses mengawet kayu gergaji yang baru dipotong dengan mencelupkannya ke dalam pengawet bawaan air. Selepas itu, kayu gergaji disusun rapat untuk membolehkan garam meresap ke dalam sel kayu secara osmosis.
تدليس السكوتtadlīs sukūtAgama IslamHadithPerawi yang menggunakan lafaz yang jelas yang diterima daripada gurunya seperti حدثنا dan سمعت kemudian dia diam, selepas itu berkata, “Sipulan berkata …”
diffusion treatmentpengawetan peresapanPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanProses mengawet kayu gergaji yang baru dipotong dengan mencelupkan ke dalam pengawet bawaaan air. Selepas itu, kayu gergaji disusun rapat untuk membolehkan garam meresap ke dalam sel kayu secara osmosis.
laying phasefasa peneluranVeterinarTiadaFasa pengeluaran telur bagi ternakan poltri. Hasil pengeluaran telur akan meningkat dengan cepat dan mencapai maksimum pada bulan kedua dan selepas itu berlaku penurunan pengeluaran dengan perlahan. Selalunya poltri penelur ditakai jika penghasilan telurnya lebih rendah dari 65%. Biasanya, jumlah pengeluaran telur bagi seekor ayam ialah 250-260 biji setahun. Pada fasa ini makanan yang diberikan mengandungi 2900 kcal/kg tenaga, 17% protein dan 4% kalsium.
thymustimusPerubatanTiadaStruktur yang menyerupai kelenjar yang bertempat di bahagian leher, di bawah kelenjar tiroid berdekatan dengan tulang rusuk kedua. Kelenjar ini berkembang sehingga baligh dan selepas itu mengatrofi. Kelanjar ini penting semasa awal hayat untuk perkembangan dan pematangan fungsi keimunan perantaraan sel. Kelenjar ini menghasilkan hormon yang menggalakkan limfosit untuk menjadi sel plasma.
sigmoid curvelengkung sigmoidBiologiEkologiLengkung yang berbentuk huruf S, misalnya lengkung logistik, yang menunjukkan bentuk pertumbuhan populasi di sesuatu habitat. Pada mulanya populasi meningkat secara perlahan-lahan, selepas itu bilangan individu bertambah secara mendadak. Setelah mencapai had keupayaan maksimum, bilangan individu tidak akan bertambah lagi dengan masa, dan seterusnya pertumbuhan populasi mendatar.
parachute castlempar paracutPerikananTiadaKaedah melontar tali joran dari belakang pada ketinggian yang sama dengan joran dan lontaran akan dihentikan apabila tali pancing berada tegak di atas kepala. Selepas itu, joran dicondongkan ke arah hadapan dan umpan serangga dibiarkan jatuh di kawasan sasaran.
escalator benefitfaedah eskalatorPentadbiran PerniagaanTiadaFaedah dalam insurans kesihatan yang menyelaraskan semula amaun bayaran setelah tuntutan dibayar secara berterusan selama 12 bulan. Amaunnya ditingkat dan dikompaunkan setiap tahun sehingga bayaran tersebut tamat. Selepas itu jumlah faedah ini kembali semula kepada amaun asal.
12345678910...

Kembali ke atas