Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata seluruhnya


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Berikan contoh ayat yang mempunyai kata 'belaka' agar saya dapat memastikan penggunaan ini.|Maksud 'belaka' ialah semuanya atau seluruhnya sekali (tidak ada kecualinya): Contoh ayat:
1. Manusia di dalam hutan itu habis mati belaka.
2. Dia bercakap sangat manis, pada hal hanya cakap dusta belaka.
Makna06.05.2014
wujudkah kata ganda bagi perkataan "pak cik" dan juga perkataan "mak cik"?Menurut Kamus Pelajar Edisi Kedua Kata Ganda ialah kata yang diucapkan berulang seluruhnya atau sebahagiannya (seperti langit-langit, berulang-ulang, rerambut)Tatabahasa25.11.2018
apa perbezaa perkataan sekali dan sekali-kali?

Sekali bermaksud satu kali, berserta, tidak ada kecualinya; seluruhnya, semuanya, dan sangat; sungguh; benar.

Sekali-kali bermaksud sedikit pun; sama sekali. Ayat contoh ialah “Jangan sekali-kali mengambil hak orang lain”.

Makna08.04.2014
definisi dan perbezaan kata nama ganda,kata adjektif ganda,kata kerja ganda

Kata ganda ialah kata yang terbentuk daripada kata yang diulang atau digandakan sebahagian atau seluruhnya. Kata nama ganda seperti burung-burung, guru-guru.

Kata adjektif atau kata sifat ialah kata yang menerangkan sifat atau keadaan sesuatu benda.Kata sifat ganda seperti cantik-cantik,besar-besar.

Kata kerja ialah kata yang menyatakan perbuatan atau perlakuan. Kata kerja ganda seperti duduk-duduk,hidup-hidup.

Sila rujuk Tatabahasa Dewan Edisi Baharu.   

Tatabahasa13.02.2008
Yang manakah betul: sedap belaka sedap-sedap belakaFrasa yang betul ialah 'sedap belaka' kerana perkataan 'belaka' bermaksud semuanya atau seluruhnya sekali. Oleh itu tidak perlu mengulang perkataan sedap.Tatabahasa24.08.2014
Adakah ayat di bawah betul?Kata ganda di bawah agak mengelirukan saya. -Kuih-muih itu semuanya sedap-sedap belaka.
Ayat yang betul ialah 'Kuih-muih itu sedap belaka'. Perkataan 'belaka' bermaksud semuanya atau seluruhnya sekali. Oleh itu tidak perlu mengulang perkataan sedap.
Tatabahasa28.08.2012
Tuan, Yang mana betul? Segalanya di sini atau segala-galanya di sini? Terima Kasih

Kedua-duanya betul. dalam Kamus Dewan Edisi Keempat, segalanya bererti semua sekali atau segala-galanya. Makna segala-galanya ialah seluruhnya sekali atau sekalian.

Ejaan22.09.2011
Bolehkah DBP terangkan saya perbezaan penggunaan perkataan "segala-gala" dan "segala"? Terima Kasih.Segala bermaksud semua (tiada kecuali), sekalian, seluruh. Contohnya: Segala negeri yang bertamadun mempunyai perkhidmatan perubatan. Segala-gala bermaksud seluruhnya sekali, sekaliannya (tiada kecuali). Contohnya: Mereka itu menguasai segala-galanya.  Tatabahasa29.06.2011
kata ganda 1.Kuih-muih itu semuanya sedap-sedap belaka.Betul atau salah. ditemui atau ditemukan 2.Kanak-kanak itu ditemui lemas di dalam tasik.

Saudara,

1. Ayat yang betul ialah 'Kuih-muih itu sedap belaka'. Perkataan 'belaka' bermaksud semuanya atau seluruhnya sekali. Oleh itu tidak perlu mengulang perkataan sedap. 2. Ayat yang betul ialah 'Kanak-kanak itu ditemui lemas di dalam tasik'. Sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat untuk keterangan lanjut.

Tatabahasa28.08.2009
apakah maksud "gala"Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, Gala membawa maksud : i) sejenis damar; gala-gala, gegala pakal yangg dibuat drpd damar dll; ~ lembut minyak tar; bergala direkat dgn gala; tiada ~ lagi a) bercerai-cerai (tulang dll), tidak terikat erat; b) Sastera lama sangat berlebih-lebihan. ii) ; segala-gala seluruhnya, semuanya.Makna11.02.2014
123

Kembali ke atas