Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata seluruhnya


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
holococcolithholokokolitosGeologiTiadaKokolitos yang terdiri seluruhnya daripada mikrohablur-mikrohablur yang mempunyai bentuk kristalografi yang biasa, sama ada serupa ataupun tidak.
sloughingkeruntuhanKejuruteraanPetroleumRobohnya sebahagian atau seluruhnya dinding lubang telaga. Keruntuhan ini mungkin disebabkan oleh formasi yang peroi dan mudah runtuh, sudut belokan yang tinggi dan/atau pembasahan di sepanjang satah perlapisan.
holohyalineholohialinGeologiTiadaBerkaitan dengan batuan igneus yang terdiri seluruhnya daripada kaca.
forest economicekonomi hutanPerhutananPengurusan HutanBidang ekonomi yang seluruhnya atau sebahagian besarnya berkaitan dengan pengeluaran hutan.
holocrystallineholohablurGeologiTiadaBerkaitan dengan tekstur batuan igneus yang terdiri seluruhnya daripada hablur.
natural gasgas asliKejuruteraanPetroleumGas yang terdiri daripada hampir seluruhnya metana yang wujud secara semula jadi dalam batuan reserbor. Biasanya ia membentuk satu lapisan di sebalah atas lapisan minyak atau lapisan air. Dalam reserbor yang juga mengandungi minyak, lapisan ini dikenali sebagai tukup gas.
quartzitekuartzitGeologiTiada2. Batuan metamorf granoblas yang terdiri sebahagian besarnya atau seluruhnya daripada kuarza dan kebanyakannya terhasil dari metamorfisme batu pasir.,3. Batuan keras yang tak telap air berwarna keputihan atau kekelabuan yang bersimenkan silika.
line of sightgaris pandangMeteorologiMeteorologi PerhubunganLaluan perambatan langsung gelombang radio yang seluruhnya berada dibahagian atas ufuk radio.
cosmologykosmologiKejuruteraanTiadaCabang ilmu astronomi yang mengkaji tentang evolusi, struktur dan tabiat alam seluruhnya.
cosmologykosmologiKesusasteraanTiadaCabang ilmu astronomi yang mengkaji tentang evolusi, struktur dan tabiat alam seluruhnya.
123

Kembali ke atas