Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil-kecil dan rendah-rendah, belukar: rumput dan ~ tumbuh di tebing-tebing sungai itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah: ~ samun berbagai-bagai jenis tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah. 2 ditumbuhi tumbuh-tumbuhan yg kecil; penuh dgn pelbagai tumbuh-tumbuhan yg kecil: Halaman rumahnya ~ sekali. 3 tidak teratur dgn baik; kusut. ~ hati kusut atau kacau fikiran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semak-semak

Puisi
 

Di dalam semak ada kebun,
     Di dalam kebun ada bunga;
Di dalam gelak ada pantun,
     Dalam pantun ada makna.


Lihat selanjutnya...(17)
Peribahasa

Dari semak ke belukar.

Bermaksud :

Menceraikan isteri yang jahat, kemudian kahwin dengan perempuan yang lebih jahat lagi; meninggalkan sesuatu yang buruk, mendapat yang buruk pula. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Buang daun keladi, berselimut dauh birah, b. Buang kuali ambil belanga).

 

Lihat selanjutnya...(6)


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
pancah[pAn.tSAh]kata kerjamencantas belukar atau semak sekadar untuk laluan.Abang dah pacah semak kat belakang rumah, senang nak pegi kebon.[A.bAN dAh pAn.tSAh s«.mA/ kAt b«.lA.kAN Äu.mAh s«.nAN nA/ p«.gi k«.bon ]Abang dah tebas semak di belakang rumah, senang nak pergi kebun.
lese[l«.se]kata kerjamembaling benda-benda yang tidak dikehendaki dengan tujuan untuk membuang.Lese aje le pot susu kosong tu kat belakang rumah, buat semak aje.[l«.se A.dZ« l« kAt b«.lA.kAN Äu.mAh bu.wAt s«.mA/ A.dZ«]Baling sahajalah di belakang rumah, buat semak sahaja.
melangsang[m«.lAN.sAN]kata kerjamelakukan aktiviti lasak yang tidak berfaedah. Contohnya kanak-kanak pergi bermain-main ke dalam semak atau ke dalam sawah terbiar dan sebagainya; menyelanak.Melangsang aje keje engkau, kan dah dekat pekse.[m«.lAN.sAN A.dZ« k«.dZ« «N.kAw kAn dAh d«.kAt pe/.s«]Melansang sahaja kerja engkau ini, kan dah nak periksa.
pigi sebon[pi.gi se.bon] perigi yang telah terbiar dan dipenuhi semak atau lumpur.Ari dah nak senje ni pon bapak nak pegi nimbe pigi sebon?[A.Äi dAh nA/ s«n.dZA ni pon bA.pA/ nA/ p«.gi nim.b« pi.gi se.bon]Hari sudah hampir senja ini pun, bapa hendak pergi menimba perigi sebon?
menyelanak[m«.ø«.lA.nA/] kata kerjakata kerja1. melakukan aktiviti lasak yang tidak berfaedah. Contohnya kanak-kanak pergi bermain-main ke dalam semak atau ke dalam sawah terbiar dan sebagainya; melangsang.Menyelanak aje keje engkau, kan dah dekat pekse.[m«.ø«.lA.nA/ A.dZ« k«.dZ« «N.kAw kAn dAh d«.kAt pe/.s«]Menyelanak sahaja kerja engkau ini, kan dah nak periksa.

Kembali ke atas