Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil-kecil dan rendah-rendah, belukar: rumput dan ~ tumbuh di tebing-tebing sungai itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah: ~ samun berbagai-bagai jenis tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah. 2 ditumbuhi tumbuh-tumbuhan yg kecil; penuh dgn pelbagai tumbuh-tumbuhan yg kecil: Halaman rumahnya ~ sekali. 3 tidak teratur dgn baik; kusut. ~ hati kusut atau kacau fikiran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semak-semak

Puisi
 

Di dalam semak ada kebun,
     Di dalam kebun ada bunga;
Di dalam gelak ada pantun,
     Dalam pantun ada makna.


Lihat selanjutnya...(17)
Peribahasa

Dari semak ke belukar.

Bermaksud :

Menceraikan isteri yang jahat, kemudian kahwin dengan perempuan yang lebih jahat lagi; meninggalkan sesuatu yang buruk, mendapat yang buruk pula. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Buang daun keladi, berselimut dauh birah, b. Buang kuali ambil belanga).

 

Lihat selanjutnya...(6)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
brushbelukar/semakGeologiTiadaBelukar/semak: Kawasan yang diliputi dengan pokok-pokok kecil.
scrubsemak samun ;berus;ganyah;gosok;sentalGeografiTiada3. Semak samun: Kominiti tumbuhan yang kebanyakannya terdiri daripada pokok renik.
BushSemakPertanianAgronomi

Kawasan tanah yang terbiar selepas diusahakan, sehingga ditumbuhi pelbagai jenis tumbuhan secara semulajadi.  Sekiranya terus dibiarkan, kawasan semak akan menjadi hutan.

checksumhasil tambah semakTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerNilai yang disertakan pada penghujung mesej atau sebagai lampiran kepada suatu mesej yang boleh digunakan untuk mengesahkan bahawa mesej tidak berubah semasa proses penghantaran. Mesej yang dihantar akan dimasukkan sebagai input dalam suatu rumusan matematik yang dikenali sebagai algoritma tambah semak untuk menghasilkan nilai yang lebih pendek daripada mesej asal. Nilai ini disertakan bersama-sama mesej semasa penghantaran. Apabila mesej diterima, penerima boleh mengesahkan integriti mesej tersebut dengan melalukannya dalam algoritma tambah semak yang sama. Sekiranya nilai yang diperoleh selepas penghantaran adalah sama dengan nilai yang disertakan bersama-sama mesej, maka mesej boleh disahkan sebagai tidak berubah. Sekiranya berlainan, maka perubahan telah berlaku pada mesej.
malleesemak malleeGeografiTiadaSejenis pokok renek eukaliptus yang terdapat di kawasan separa gersang di Barat dan Timur Laut Australia.
undergrowthsemakGeografiTiadaTiada
scrabsemak samunGeografiTiadaTiada
browsesemak lewaKejuruteraanTiadaTiada
browsesemak seimbasKomputerTiadaTiada
checksemak; cek; penyekat; periksa; sekat; retakPentadbiranTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas