Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil-kecil dan rendah-rendah, belukar: rumput dan ~ tumbuh di tebing-tebing sungai itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ma/.se.ma/] | ٢ سمق

Definisi : tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah: ~ samun berbagai-bagai jenis tumbuh-tumbuhan yg kecil dan rendah. 2 ditumbuhi tumbuh-tumbuhan yg kecil; penuh dgn pelbagai tumbuh-tumbuhan yg kecil: Halaman rumahnya ~ sekali. 3 tidak teratur dgn baik; kusut. ~ hati kusut atau kacau fikiran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semak-semak

Puisi
 

Di dalam semak ada kebun,
     Di dalam kebun ada bunga;
Di dalam gelak ada pantun,
     Dalam pantun ada makna.


Lihat selanjutnya...(17)
Peribahasa

Dari semak ke belukar.

Bermaksud :

Menceraikan isteri yang jahat, kemudian kahwin dengan perempuan yang lebih jahat lagi; meninggalkan sesuatu yang buruk, mendapat yang buruk pula. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Buang daun keladi, berselimut dauh birah, b. Buang kuali ambil belanga).

 

Lihat selanjutnya...(6)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
memadankan atau menyambungkan persi- sian kepada sistem bas. (KOM) bus wire (dawai bas) Dawai atau kawat sebenar yang digunakan untuk membentuk talian bas sistem mikropemproses atau komputer. (KOM) bush (belukar/semak) Kawasan yang dipenuhi pokok liar. (HUT) bushel (busyel) Unit ukuran isi padu yang bersamaan dengan 3.52391 × 10 –2 meter padu. (KEJ) buster (buster) Perubahan arah angin secara tiba-tiba kecil dan rendah dalam sebuah sungai untuk mengurangkan halaju air sungai dan menggalakkan pengenapan bahan yang terhakis. Em- pangan ini dibina untuk mengelakkan hakisan yang melampau. (BIO) check routine (rutin semak) Rutin atau tatacara rutin yang digunakan untuk menyemak sesuatu perkara. (KOM) checkout test (ujian semakan) Siri ujian yang dilakukan oleh pengatur cara untuk menyemak atur cara yang dikarang untuk mendapatkan

Kembali ke atas