Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kurang
1. Bersinonim dengan belum cukup
( tidak sampai)
(kata tugas:)
Berantonim dengan lebih cukup

2. Bersinonim dengan potong
( tolak, diskaun, )
(kata kerja:)

3. Bersinonim dengan tidak berapa
( tidak begitu, tidak cukup, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan cacat
( cela)
(adjektif:)
Berantonim dengan sempurna

Kata Terbitan : kurang-kurang, sekurang-kurangnya, berkurang, berkurangan, mengurang, mengurangi, mengurangkan, memperkurang, kekurangan, pengurangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
myopathymiopatiAIDSTiadaKeadaan yang menyebabkan otot pesakit semakin kurang berfungsi akibat infeksi HIV atau kesan sampingan ubat Azidothymidine.
peripheral neuropathyneuropati periferiAIDSTiadaKeadaan yang menyebabkan saraf periferi pesakit semakin kurang berfungsi akibat kesan sampingan ubat entiretrovirus tertentu seperti Didanosine.
specialization rationisbah pengkhususanEkonomiTiadaIndeks untuk mengukur darjah pengkhususan pengeluaran sesebuah firma, semakin banyak jenis atau industri firma ini terlibat semakin kurang pengkhususannya.
decay theoryteori reputanPsikologiPsikologi UmumTeori yang digunakan untuk menjelaskan sesuatu maklumat dalam ingatan individu yang akan lupus, terutama sekiranya tidak digunakan. Semakin lama, ingatan menjadi semakin kurang sehingga akan hilang sama sekali. Contohnya, ingatan terhadap nombor pin bank sekiranya tidak digunakan dalam jangka waktu yang lama, akan menyebabkannya luput dari ingatan.
disease gradientkecerunan penyakitBiologiPatologiPerubahan keberlakuan penyakit atau keparahan penyakit, menjauhi pusat jangkitan yang ditunjukkan secara matematik. Semakin jauh daripada pusat jangkitan, semakin kurang keparahan atau keberlakuan penyakit.
laser diskcakera laserTeknologi MaklumatTiadaSejenis media storan sekunder digital optik. Cakera laser menggunakan teknologi laser untuk merakam dan membaca maklumat dalam bentuk jujukan linear seperti cakera optikal. Diameter cakera laser terdapat dalam ukuran diameter 12, 20 dan 30cm. Secara amnya cakera laser turut dikenali sebagai cakera video yang menggunakan sistem LaserVision yang dibangunkan oleh Philips. Media ini semakin kurang digunakan kerana penggunaan teknologi storan yang lebih maju seperti DVD. Lihat cakera optik dan cakera padat.
equity financingpembiayaan ekuitiEkonomiEkonomi IslamPembiayaan yang diberikan oleh pemilik modal (rabbul mal) kepada mudarib berasaskan ekuiti. Ekuiti ini menggunakan prinsip mudarabah dan musyarakah. Bentuk pembiayaan ini membolehkan mudarib memperoleh dana tanpa berhutang. Hal ini bermakna mudarib tidak perlu membayar semula dana pada jumlah dan tempoh masa tertentu. Namun begitu, kelemahan utama pembiayaan ekuiti ini ialah faedah yang diterima sebagai pemilik menjadi semakin kurang dan kemungkinan berlakunya kehilangan kawalan ke atas perniagaan setelah bilangan rabbul mal bertambah.
Switched Multimegabit Data Service (SMDS)Perkhidmatan Data Multimegabit Bersuis (SMDS)Teknologi MaklumatTiadaPerkhidmatan data bersuis berkelajuan tinggi tanpa wayar yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi khusus untuk aplikasi di dalam persekitaran rangkaian kawasan metropolitan (MAN). Perkhidmatan ini direka bentuk untuk saling sambung rangkaian kawasan setempat ke rangkaian kawasan setempat(LAN - LAN). Ia juga boleh dikembangkan untuk perkhidmatan rangkaian kawasan luas(WAN). Perkhidmatan ini diperkenalkan pada tahun 1992 dan digunakan di seluruh dunia pada tahun 1995. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini semakin kurang mendapat sambutan kerana dibayangi oleh geganti bingkai dan mod pindahan tak segerak(ATM).
charismatic leadershipkepimpinan berkarismaSains PolitikPolitik PerbandinganSifat kepimpinan luar biasa dan sangat istimewa yang dimiliki oleh pemimpin tertentu sama ada yang bersifat keagamaan atau politik dalam mengetuai masyarakat atau negara. Autoriti sesebuah organisasi atau masyarakat itu amat bergantung kepada sifat karisma tersebut. Pemimpin berkarisma akan memaksimumkan segala kebolehannya untuk mendapatkan sokongan dan perhatian masyarakat. Bagi masyarakat tradisi, kelahiran pemimpin ini amat penting sebagai pencetus kepada perubahan atau revolusi. Secara amnya, kepimpinan karismatik ini lahir dalam masyarakat yang memiliki kadar rasional yang masih rendah. Max Weber tokoh yang mengutarakan konsep kepimpinan ini menyatakan bahawa karisma seseorang pemimpin akan menjadi berkurangan mengikut tahap rasionalisasi masyarakat. Semakin tinggi tahap rasionalisasi masyarakat semakin kurang idola karisma seseorang pemimpin. Contohnya, pemimpin seperti Adolf Hitler, Lenin, Soekarno dan Mahatma Gandhi.
dolly outdoli keluarKomunikasiTiadaPergerakan keseluruhan badan kamera secara mengundur yang menjauhi subjek. Kesannya, imej subjek menjadi semakin mengecil dan kurang jelas.
12

Kembali ke atas