Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ma.sa] | سماس

Definisi : 1. sama masa dgn, pd ketika yg sama: beliau juga hidup hampir ~ dgn sejarah yg ditulisnya; 2. sewaktu, pd ketika: ~ Datuk Ujang bergerak ke muka pintu, ia keluar perlahan-lahan; 3. dr masa (zaman) yg diper­katakan, dr masa yg sama: hal-hal yg menarik perhatian ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ma.sa] | سماس

Definisi : 1 pd ketika; pd waktu: Dia datang tadi ~ saya tidak ada di rumah. 2 sedang berlaku atau bkn masa kini (sekarang): hal ehwal ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
masa (kata nama)
1. Bersinonim dengan waktu: ketika, detik, saat, jam, tenggak, sangkala, sekon,

2. Bersinonim dengan jangka waktu: jangka masa, tempoh, zaman, era,

Kata Terbitan : semasa,

Peribahasa

Hidup kayu berbuah,
     hidup manusia biar berjasa (= berfaedah).

Bermaksud :

Berbuat baiklah semasa masih hidup untuk diri sendiri dan untuk masyarakat.

 

Lihat selanjutnya...(3)

120

Don't cry stinking fish

Jangan ceritakan aib atau keburukan diri sendiri kepada orang lain.

Campak baju nampak kurap

You shouldn't have cried stinking fish during the interviewed. No wonder you have failed to get a job all this while.

Kamu seperti campak baju nampak kurap semasa temu duga. Patutlah kamu gagal mendapat pekerjaan selama ini.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(10)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
current storycerita semasa; berita semasaKomunikasiTiadaTiada
current storycerita semasa; berita semasaPentadbiranTiadaTiada
menstrual cyclekitaran haidPerubatanTiadaUrutan berlakunya haid dari semasa ke semasa pada seseorang wanita yang matang secara seksual dan tidak hamil, biasanya terjadi pada selang empat minggu.
quartersuku; sayap jalanKejuruteraanTiada1. Fasa bulan semasa kuadratur, iaitu semasa bulan baru, longitud bulan melebihi longitud matahari dengan 90o, atau semasa bulan penuh.,2. Bibir jalan, iaitu sesuku luar jalan. Sinonim: bahu. [KA]
counter clearancepungutan kaunterPentadbiran PerniagaanTiadaUrusan mengumpulkan benda-benda pos atau wang tunai dari semasa ke semasa di kaunter.
contamination monitoringpemonitoran kontaminasiKejuruteraanTiadaPengawasan dan pengawalan pencemaran sama ada secara berterusan atau dari semasa ke semasa ke atas kawasan, bendalir, benda atau manusia.
engraver's progress proofspruf kemajuan pengukirPentadbiran PerniagaanTiadaContoh teraan yang diambil daripada dai oleh pengukir setem dari semasa ke semasa untuk menyemak atau mengesan kemajuan pengukiran.
skewerpencucukPentadbiran PerniagaanTiadaPin panjang untuk memegang daging semasa dimasak contohnya, semasa memasak kebab.
amphibiaamfibiaPerubatanTiadaKelas vertebrat anamniot yang mempunyai insang semasa peringkat larva, tetapi semasa dewasa lazimnya mempunyai peparu dan merupakan tetrapod berkulit yang biasanya tanpa sisik.
amphibiaamfibiaGeologiTiadaKelas vertebrat anamniot yang mempunyai insang semasa peringkat larva, tetapi semasa dewasa lazimnya mempunyai peparu dan merupakan tetrapod berkulit yang biasanya tanpa sisik.
12345678910...

Kembali ke atas