Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : , ke¬≠semuanya sekaliannya: ~ memuji dia; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sekaliannya sekali: Kambing dan lembunya ~ dijual. 3 seluruhnya; segala-galanya: Berapa harga ~nya? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semuanya

Peribahasa

Seekor kerbau membawa lumpur,
     semuanya terpalit.

Bermaksud :

Seorang yang berbuat salah, semuanya terbawa-bawa. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Seekor kerbau berkubang, sekandang kena luluknya, b. Seekor kerbau membawa lumpur, segala kerbau dikatakan membawa lumpur juga, c. Seekor kerbau membawa lumpur, habis mercik merata-rata, d. Seruas tebu yang berulat, sebatangnya dibuang).

 

Lihat selanjutnya...(16)

504

A rotten apple spoils the barrel

Disebabkan angkara seorang anggota maka yang lain beroleh nama buruk dan dituduh terbabit sama.

Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit

Just because this one Muslim group attacked the Western interests, all of the Muslims were being labelled as terrorists - a rotten apple spoils the barrel.

Hanya kerana sebuah kumpulan orang Islam menyerang kepentingan Barat, maka semua umat islam dicap sebagai pengganas. Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(12)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ataxitesataksitMatematikTiadaMeteorit yang semuanya terdiri daripada logam besi, yang tidak berstruktur, yang disebut sebagai siderit.
tristichtribarisKesusasteraanPuisiBentuk puisi yang semuanya terdiri daripada tiga baris.
incoherent lightcahaya tak koherenFizikOptikSinaran elektromagnet yang tidak semuanya mempunyai fasa yang sama dan kemungkinan juga terdiri daripada jarak gelombang yang berlainan.
septetseptetKesusasteraanPuisiNama bentuk puisi, iaitu rangkap-rangkap puisi yang semuanya terdiri daripada tujuh baris. Contohnya, puisi "Dada Merah Jingga" karya Baha Zain. Cempaka tak bernama gugur di bumi ini waktu hari ayun-temayun dalam musim dukarasa kerana telah lama menunggu setia dari gunung yang turun dengan sumpahnya. (R:1, 7 baris) (R:2, 7 baris) (R:3, 7 baris)
palatal cystsista palatalPerubatanTiadaRuang patologi di lelangit, mengandung cecair dan hampir semuanya dilapiki epitelium.
pi-networkrangkaian-piKejuruteraanTiadaRangkaian elektrik yang terdiri daripada tiga cabang, yang semuanya tersambung dalam siri di antara satu dengan lain, dengan setiap cabang masing-masing membentuk pangkalan masukan, pangkalan keluaran dan pangkalan sepunya masukan dan keluaran.
sestetsadlarikKesusasteraanPuisiNama bentuk puisi, iaitu bait atau rangkap-rangkap puisi yang semuanya terdiri daripada enam baris. Contohnya, puisi "Harmoni di Matamu" dalam kumpulan Era karya Kemala. Sinonim sestet.
well sortedisihan baikGeologiTiadaBerhubung dengan endapan terisih yang terdiri daripada zarah yang semuanya bersaiz hampir sama dan mempunyai pekali isihan kurang daripada 2.5.
parallel interfaceantara muka selariKejuruteraanTiadaLiang yang menghantar atau menerima 8 bit dalam setiap bait, semuanya pada masa yang sama.
low vacuumvakum rendahKejuruteraanTiadaDarjah vakum dalam sistem sehingga gas atau wap yang masih ada semuanya terion.
1234

Kembali ke atas