Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : , ke¬≠semuanya sekaliannya: ~ memuji dia; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sekaliannya sekali: Kambing dan lembunya ~ dijual. 3 seluruhnya; segala-galanya: Berapa harga ~nya? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semuanya

Peribahasa

Seekor kerbau membawa lumpur,
     semuanya terpalit.

Bermaksud :

Seorang yang berbuat salah, semuanya terbawa-bawa. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Seekor kerbau berkubang, sekandang kena luluknya, b. Seekor kerbau membawa lumpur, segala kerbau dikatakan membawa lumpur juga, c. Seekor kerbau membawa lumpur, habis mercik merata-rata, d. Seruas tebu yang berulat, sebatangnya dibuang).

 

Lihat selanjutnya...(16)

504

A rotten apple spoils the barrel

Disebabkan angkara seorang anggota maka yang lain beroleh nama buruk dan dituduh terbabit sama.

Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit

Just because this one Muslim group attacked the Western interests, all of the Muslims were being labelled as terrorists - a rotten apple spoils the barrel.

Hanya kerana sebuah kumpulan orang Islam menyerang kepentingan Barat, maka semua umat islam dicap sebagai pengganas. Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(12)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ataxitesataksitMatematikTiadaMeteorit yang semuanya terdiri daripada logam besi, yang tidak berstruktur, yang disebut sebagai siderit.
incoherent lightcahaya tak koherenFizikOptikSinaran elektromagnet yang tidak semuanya mempunyai fasa yang sama dan kemungkinan juga terdiri daripada jarak gelombang yang berlainan.
palatal cystsista palatalPerubatanTiadaRuang patologi di lelangit, mengandung cecair dan hampir semuanya dilapiki epitelium.
pi-networkrangkaian-piKejuruteraanTiadaRangkaian elektrik yang terdiri daripada tiga cabang, yang semuanya tersambung dalam siri di antara satu dengan lain, dengan setiap cabang masing-masing membentuk pangkalan masukan, pangkalan keluaran dan pangkalan sepunya masukan dan keluaran.
well sortedisihan baikGeologiTiadaBerhubung dengan endapan terisih yang terdiri daripada zarah yang semuanya bersaiz hampir sama dan mempunyai pekali isihan kurang daripada 2.5.
parallel interfaceantara muka selariKejuruteraanTiadaLiang yang menghantar atau menerima 8 bit dalam setiap bait, semuanya pada masa yang sama.
low vacuumvakum rendahKejuruteraanTiadaDarjah vakum dalam sistem sehingga gas atau wap yang masih ada semuanya terion.
external gearingpenggearan luarMekanikGunaanProses pemacuan gear melalui sentuhan luar, iaitu gigi-gigi yang bersentuhan semuanya berada di bahagian luar roda gear. Roda yang lebih besar dinamai gear taji dan yang kecil dinamai pinion. Dalam penggearan luar, kedua-dua gear berkenaan sentiasa berputar pada hala yang berlawanan.
cast-offmati mata kaitKesenianTiada1. Mati mata kait: Proses mematikan sebarang mata kait sama ada semuanya atau sebahagian.
parallel force systemsistem daya selariMekanikGunaanSistem daya yang terdiri daripada daya-daya yang garis tindakannya semuanya selari di antara satu dengan yang lain. Magnitud daya paduan bagi sistem ini ialah hasil tambah algebra bagi magnitud daya-daya dalam sistem itu; garis tindakannya diperoleh dengan mengenakan dua komponen prinsip momen di sekitar paksi-paksi yang serenjang dengan daya-daya itu.
1234

Kembali ke atas