Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : , ke¬≠semuanya sekaliannya: ~ memuji dia; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sekaliannya sekali: Kambing dan lembunya ~ dijual. 3 seluruhnya; segala-galanya: Berapa harga ~nya? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata semuanya

Peribahasa

Seekor kerbau membawa lumpur,
     semuanya terpalit.

Bermaksud :

Seorang yang berbuat salah, semuanya terbawa-bawa. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Seekor kerbau berkubang, sekandang kena luluknya, b. Seekor kerbau membawa lumpur, segala kerbau dikatakan membawa lumpur juga, c. Seekor kerbau membawa lumpur, habis mercik merata-rata, d. Seruas tebu yang berulat, sebatangnya dibuang).

 

Lihat selanjutnya...(16)

504

A rotten apple spoils the barrel

Disebabkan angkara seorang anggota maka yang lain beroleh nama buruk dan dituduh terbabit sama.

Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit

Just because this one Muslim group attacked the Western interests, all of the Muslims were being labelled as terrorists - a rotten apple spoils the barrel.

Hanya kerana sebuah kumpulan orang Islam menyerang kepentingan Barat, maka semua umat islam dicap sebagai pengganas. Seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(12)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
antara pusat cas (selalunya negatif) dalam awan dengan pusat cas yang berlawanan di bumi. Nyahcas awan ke bumi selalunya merupakan kilat gabungan, iaitu terdiri daripada beberapa panahan kilat yang nyata, semuanya pada saluran yang hampir sama dan berlaku satu demi satu pada sela per beberapa ratus saat. (METEO) club leaf (daun belantan) Penyakit daun yang disebabkan oleh sejenis bakteria, mikoplasma atau dengan alat yang tajam. (UBAT) incisor (insisor) Gigi kacip atau sesuatu benda lain yang disuaikan untuk mengerat atau memo- tong. (UBAT) incoherent light (cahaya tak koheren) Sinaran elektromagnet yang tidak semuanya mempunyai fasa yang sama dan kemungkinan juga terdiri daripada jarak gelombang yang berlainan. (FIZ) incomplete fracture (fraktur separa) Patah tulang yang tidak sepenuhnya tetapi keadaan ini lebih teruk daripada fraktur

Kembali ke atas