Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sejak lahir (bkn bakat dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : a. tanpa gangguan manusia: alam ~ jadi. b. memang demikian dr mula; tidak dibuat-buat: perangai ~ jadi; rambut yg ikal ~ jadi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mula
Kata Terbitan : mula-mula, semula, bermula, memulakan, memulai, permulaan, pemula,

Peribahasa

250

Haste makes waste

Jika kita membuat sesuatu dengan tergesa-gesa, kita akan mudah melakukan kesilapan, dan akibatnya kerja itu lambat siap. (Peribahasa ini digunakan untuk menasihati seseorang supaya melakukan pekerjaan dengan lebih perlahan-lahan dan berhati-hati).

Terlalu cepat jadi lambat

She was scolded by our teacher for making a lot of mistakes in her mathematics. If she had done her sums slowly and carefully, she would have been allowed to go home early like the other students. Now, she has to stay behind and redo her work. Haste makes waste.

Dia dimarahi gurunya kerana membuat banyak kesilapan dalam latihan matematiknya. Kalaulah dia membuatnya dengan berhati-hati, tanpa tergesa-gesa, dia tentu akan dibenarkan pulang awal seperti pelajar lain. Sekarang dia terpaksa duduk di kelas dan membuat semula latihan tersebut. Terlalu cepat jadi lambat.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(4)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
tiga atau dua kekunci berbeza. Pengukuhan ini melibatkan tiga ulangan algoritma DES. Proses pertama ialah penyulitan menggunakan kekunci pertama, kedua ialah songsangan penyulitan menggunakan kekunci kedua dan diakhiri dengan penyulitan semula menggunakan kekunci ketiga. Teks sifer hanya dihasilkan selepas proses Pedoman Penggunaan Kamus Teknologi Maklumat: Keselamatan Komputer Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 15 6/6/11 4:01:24 PM xvi tersebut boleh mengendalikan input dan output yang mengikut piawaian CGI. antivirus (Ig. antivirus) Perisian yang digunakan untuk mengesan, mengasingkan, memadamkan, dan melaporkan virus atau kod hasad dalam sistem komputer. arah semula (Ig. redirection; Br. penghalaan semula; Id. pengalihan) Kaedah yang digunakan dalam serangan pemintasan data, iaitu alamat penghantaran data diubah suai ke suatu lokasi yang dikendalikan oleh pengguna hasad. Apabila pengguna

Kembali ke atas