Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.nga.ja] | سڠاج

Definisi : = dgn ~ 1. memang diniatkan (dimak-sudkan dll) lebih dahulu, memang diniatkan begitu: penyair ~ ingin berbeza drpd orang biasa; bukan sahaya ~ ke mari, dihantar ombak ditumpu angin; 2. = bersengaja dibuat-buat, sahaja: geli benar hatinya melihat tingkah laku Iskandar yg ~ itu; menyengaja berbuat sesuatu dgn sengaja; menyengajakan melakukan sesuatu dgn sengaja: Zainal menyambut pertanyaan itu dgn senyum yg disengajakan; kesengajaan perihal (perbuatan) sengaja, sesuatu yg disengajakan: soal ~ watak-watak dlm ‘Salina’ melakukan dosa tidak pernah dibicarakan oleh pengulas-pengulas lain sebelum Shahnon Ahmad. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.nga.ja] | سڠاج

Definisi : memang diniatkan atau dimak­sudkan begitu; memang dgn niat ter­lebih dahulu: Dia ~ tidak mahu datang. Kemalangan itu berlaku dgn tidak ~. menyengaja berbuat sesuatu yg se­ngaja: Saya ~ supaya dia tahu akan ke­hadiran saya. menyengajakan me­la­kukan dgn sengaja: Perbalahan itu me­mang disengajakan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sengaja (kata kerja)
Bersinonim dengan memang berniat, asa, sengeleng, sahaja;,
Kata Terbitan : bersengaja, menyengajakan, kesengajaan,

Puisi
 

Cik Ali menikam pari,
     Tala suntung tala sumpit;
Bukan sengaja saya ke mari,
     Bawa pantun dengan nasib.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Korek lubang ulat.

Bermaksud :

Sengaja mencari perselisihan.

 

Lihat selanjutnya...(17)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
indb 243 7/8/08 11:48:41 AM 244 corrugmeter (korugmeter) Alat yang digunakan untuk mengukur kekasaran permukaan jalan. (KEJ) corrupt (cemar) Perihal merosakkan data dalam fail komputer dengan sengaja sehingga sukar dipulihkan semula. (KOM) corundum (korundum) Aluminium oksida semula jadi. Korundum sangat keras dan kekerasannya hampir sama dengan intan. Korundum terdapat dalam batuan metamorfus, pegmatit dan batuan igneus serta kesan kehipersensitifan segera melalui pemberian sedikit dos alergen secara berulang. Pemberian dos secara berulang ini ditingkatkan secara beransur-ansur. 2. Teknik merawat penyakit fobia atau penyakit lain yang berkaitan, dengan sengaja mendedahkan pesakit kepada rangsangan yang menakutkannya secara terkawal. (UBAT) desert locust (belalang gurun) Belalang yang terdapat di padang rumput di Afrika dan Asia. Belalang ini ber- pindah dari satu tempat

Kembali ke atas