Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ngit] | سڠيت

Definisi : 1. hangit (bkn bau sesuatu spt makanan dan rambut terbakar); 2. tajam dan menusuk hidung (bkn bau bahan kimia, gas dsb). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ngit] | سڠيت

Definisi : 1. keras dan menyakitkan hati (per-kataan), pedas: tidaklah adat istiadatnya sampai seburuk yg engkau katakan itu, engkau belum kenal akan dia, tuduhanmu telah ~ sahaja; 2. hebat atau hangat (perkelahian, pertem-puran, perdebatan, dll): larut tengah malam pertempuran bertambah ~, peluru bersiung-siungan membelah kesunyian; 3. bengis (per-buatan, muka, dll): ia tetap menentang saran itu dgn tegas, bahkan dgn ~ dan berang-nya; menyengit menjadi sengit, menghangat, meng-hebat; kesengitan perihal sengit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ngit] | سڠيت

Definisi : 1 sangat menyakiti hati (bkn perkataan); tajam dan keras (per­kataannya): Perkataannya yg ~ itu menaikkan kemarahan saya. 2 hebat atau hangat (ttg peperangan, perkelahian dll): Satu pertempuran ~ telah berlaku antara pasukan keselamatan dgn peng­ganas-pengganas komunis di Malaysia Timur. menyengit menjadi sengit. menyengitkan menjadikan sengit: Tembakan meriam yg bertalu-talu ~ lagi peperangan itu. kesengitan keadaan atau hal sengit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.ngit] | سڠيت

Definisi : tajam dan menusuk hidung (bkn bau bahan kimia, gas dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sengit (adjektif)
Bersinonim dengan hangit, pering, pedar, busuk, hanyir, bangar, tembelang, kemuruk, hapak, sangit, memenget-menget, hangit-pengit;,

Peribahasa

232

When Greek meets Greek, then comes the tug of war

Apabila dua lawan yang sama kuat bertembung maka akan tercetuslah persaingan atau pergelutan yang sengit dab berlarutan.

Anjing galak, babi berani

They world surely be a long drawn-out battle since both great powers are equally strong - when Greek meets Greek, then comes the tug of war

Pertempuran itu pasti akan berpanjangan memandangkan kedua-dua buah kuasa besar itu sama kuat - anjing galak, babi berani.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pungent odourbau sengitKimiaTiadaTiada
sanguinary conflicttelagahan sengitSejarahTiadaTiada
acridakrid; bau sengitPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
ethchlorvynolEthchlorvynolPerubatanTiadaCecair sengit berwarna kekuningan, C7H9C10, dan digunakan sebagai sedatif.
cyanogensianogenPerubatanTiadaGas yang tidak berwarna, berbau sengit, sangat beracun, larut di dalam air, alkohol dan eter, C2N2.
cyanogensianogenKimiaTiadaGas yang tidak berwarna, berbau sengit, sangat beracun, larut di dalam air, alkohol dan eter, C2N2.
chloroacetonekloroasetonKimiaTiadaCecair yang tak berwarna, berbau sengit, dan digunakan sebagai gas pemedih mata dan sintesis organik, CH3COCH2Cl.
carbon tetrachloridekarbon tetrakloridaPentadbiran PerniagaanTiada1. Cecair sengit meruap yang digunakan sebagai pembersih kering.
tariff warperang tarifPentadbiranTiadaPersaingan perdagangan yang sengit antara beberapa buah negara yang mengamalkan diskriminasi tarif, konsensi, dan permintaan perdagangan.
acroleinakroleinKimiaTiadaCecair aldehid yang tidak berwarna berbau sengit atau pedih yang diperoleh melalui pendehidratan gliserol atau pengoksidaan alil alkohol.
1234

Kembali ke atas