Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sen.tia.sa] | سنتياس

Definisi : sepanjang masa, selalu; senantiasa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sen.tia.sa] | سنتياس

Definisi : sepanjang masa; setiap masa; selalu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sentiasa (adjektif)
Bersinonim dengan senantiasa, selalu, sepanjang masa, setiap waktu, selamanya, berpanjangan, berterusan, berkekalan, tunak, selulus, sokmo;,

Puisi
 

Di Kampung Hulu banyak temu,
     Tumbuh bersepah merata-rata;
Adakah tahu nasib temanmu,
     Sentiasa berendam airnya mata.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Jangan difikirkan air pasang saja.

Bermaksud :

Janganlah mengharapkan nasib yang baik sentiasa.

 

Lihat selanjutnya...(3)

436

Once bitten, twice shy

Orang yang pernah ditimpa pengalaman buruk sudah tentu akan sentiasa berwaspada supaya hal yang sama tidak akan berulang

Sekalilah si buta kehilangan tongkat

I once lost a lot of money to get rich scheme, and I am afraid to invest in your scheme even though it promises a 300% return within 15 months. Once bitten, twice shy.

Saya pernah rugi besar dalam skim cepat kaya, dan saya takut hendak melabur dalam skim awak walaupun dijanjikan pulangan 300% dalam tempoh 15 bulan. Sekalilah si buta kehilangan tongkat.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cumulative errorralat tokokanKejuruteraanTiadaRalat yang sentiasa positif atau sentiasa negatif dan tidak bersifat memampas.
monotonicberekanadaMatematikTiadaBerkaitan dengan suatu fungsi yang mana sebutan atau nilai-nilainya adalah sentiasa bertambah atau sentiasa menyusut.
farm conservationpemuliharaan ladangKejuruteraanTiadaProses baik-pulih yang sentiasa dilakukan terhadap tanah ladang supaya sentiasa berada dalam keadaan baik.
complete penetranceketembusan lengkapBiologiGenetikKeadaan apabila gen dominan sentiasa mempamerkan suatu kesan fenotip, atau gen resesif sentiasa menunjukkan fenotip yang dapat dikesan. bd. ketembusan tak lengkap.
frictional workkerja geseranMekanikGunaanKerja yang dilakukan oleh daya geseran. Kerja geseran sentiasa negatif kerana daya geseran bertindak berlawanan dengan arah gerakan, oleh itu, sesaran yang alami sentiasa berlawanan dengan hala tindakannya. Kerja gerasan menyebabkan kehilangan tenaga, biasanya melalui penghasilan haba. pengabdaian tenaga tidak berlaku pada sistem apabila kerja geseran dilakukan.
parity bitbit paritiKejuruteraanTiada1. Bit tambahan yang digunakan bersama-sama aksara komputer atau pemproses data saluran elektronik untuk menyemak ketepatan.,2. Digit perduaan yang ditambah kepada set atau susunan bit untuk menjadikan hasil tambah semua bit sentiasa ganjil atau sentiasa genap.
condition monitoringpengawasan keadaanAeroangkasaTiadaPemeriksaan komponen bahagian pesawat udara seperti enjin, peralatan sistem dan sebagainya supaya sentiasa berada dalam keadaan baik.,Pemeriksaan komponen bahagian pesawat udara seperti enjin, peralatan sistem dan sebagainya supaya sentiasa berada dalam keadaan baik.
mutual suspicionsaling curigaTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerPerihal hubungan antara dua atur cara yang saling tidak mempercayai antara satu sama lain. Setiap atur cara sentiasa menganggap atur cara lain sentiasa berusaha melakukan hasad atau mengandungi kecacatan. Setiap atur cara memberikan capaian terhadap kepada antara muka sistem masing-masing.
sempre (It)sempre (sentiasa)KesenianTiadaTiada
perpetual stockingpenstokan sentiasaKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas