Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.nyap.se.nyap] | ٢ سڽڤ

Definisi : tidak dgn berkata-kata, secara rahsia: perasaan kecewa itu tersimpan ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.nyap.se.nyap] | ٢ سڽڤ

Definisi : 1 tidak berkata-kata atau tidak berbuat bising: Dgn ~, dia masuk ke biliknya lalu tidur. 2 dgn tidak menghebahkan; dgn bersulit-sulit; dgn berahsia: ~ dia telah pergi melanjutkan pelajarannya ke Australia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
senyap (adjektif)
1. Bersinonim dengan tidak bising: sepi, sunyi, hening, lengang, antap,
Berantonim dengan bising

2. Bersinonim dengan tidak berkata-kata: tidak bersuara, tidak berbunyi, diam, senyap, sengap, membatu, membisu,
Berantonim dengan becok

3. Bersinonim dengan tidak sibuk: lengang, sepi, hening, tenang, sirap,
Berantonim dengan sibuk

4. Bersinonim dengan nyenyak: lena

Kata Terbitan : senyap-senyap, kesenyapan,

Peribahasa

Penyu bertelur beratus-ratus banyaknya,
     senyap;
ayam bertelur sebutir saja hingar sekampung.

Bermaksud :

Keuntungan yang diperoleh orang kaya sedikit pun tidak menjadi sebutan orang, tetapi keuntungan yang diperoleh orang miskin walaupun sedikit riuhlah orang memperkatakannya. hingar = bising, gempar.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
si- men portland biasa. (KEJ) quick-stop (pemberhentian cepat) Penamatan pereplikaan dengan serta-merta apabila suhu ditingkatkan ke-42 o C dalam mutan DNA E. coli. (BIO) quiet error (ralat senyap) 1. Ralat yang dijumpai dan dibetulkan oleh pengatur cara tanpa pengetahuan pengguna atur cara. 2. Ralat yang tidak disedari dan tidak mengganggu pemprosesan secara langsung dan serta-merta. (KOM) quill error ralat panggil call error ralat peleraian resolution error ralat pengendali operator error ralat peratusan percentage error ralat rencam composite error ralat semula jadi metabolisme inborn error of metabolism ralat senyap quiet error ralat tak tentu indeterminate error ralat terwujud inherent error ralat ubahan altering error ralat warisan inherited error rale rale ramah eksekutif executive-friendly ramalan cuaca kebakaran fire weather

Kembali ke atas