Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
panjang (adjektif)
1. Dalam konteks ketinggian
bersinonim dengan lampai, junjai, renceng, renjong, tojeng, langguk, merunjau, jenjang,
Berantonim dengan rendah

2. Dalam konteks kepanjangan
bersinonim dengan labuh, lanjar, lonjong,
Berantonim dengan pendek

3. Bersinonim dengan luas: berjela-jela

Kata Terbitan : sepanjang, berpanjangan, memanjang, memanjangkan, kepanjangan, pemanjangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mean sunmin matahariMatematikTiadaMatahari andaian yang dianggap bergerak ke timur di sepanjang khatulistiwa samawi dengan kadar yang membolehkan waktu seragam diukur dengan purata waktu ketara, dan digunakan sebagai rujukan untuk menentukan waktu, seperti waktu min atau waktu zon.
analemmaanalemaMatematikTiadaSkala bersenggat pesongan matahari dan persamaan waktu bagi setiap hari sepanjang tahun, yang direntangkan merentasi zon panas glob bumi.
Greenwich lunar timewaktu qamari GreenwichMatematikTiadaWaktu qamari tempatan di meridian Greenwich, yang arka khatulistiwa samawi atau sudut di kutub samawinya di antara di bawah cabang meridian samawi Greenwich dengan bulatan jam bulan, dan diukur ke barat dari cabang bawah meridian samawi Greenwich sepanjang 24 jam.
mountain breezebayu gunungMeteorologiMeteorologi PerhubunganSistem angin harian di sepanjang paksi disesuatu lembah, yang bertiup menuruni bukit dan lembah pada waktu malam, dan sebaliknya pada waktu siang ketika keadaan tenang dan langit cerah. Juga disebut angin gunung.
sceneadeganKesusasteraanTiadaUnit kecil dalam pertunjukan drama atau filem. Adegan ditandai dengan kemunculan pelakon baharu atau apabila berlaku perubahan situasi dalam cerita. Sepanjang sesuatu adegan, tempat, waktu dan watak tidak berubah. Istilah ini berasal daripada skene teater Greek Tua) yang bermaksud �tempat sesuatu aksi berlaku dan dialog dituturkan �.Lihat juga adegan wajib, babak.
sceneadeganKesusasteraanTiada

Unit kecil dalam pertunjukan drama atau filem. Adegan ditandai dengan kemunculan pelakon baharu atau apabila berlaku perubahan situasi dalam cerita. Sepanjang sesuatu adegan, tempat, waktu dan watak tidak berubah. Istilah ini berasal daripada skene (teater Greek Tua) yang bermaksud ‘tempat sesuatu aksi berlaku dan dialog dituturkan. Lihat juga adegan wajib, babak.

snow coursejalan saljiHidrologiTiadaGaris yang direntang dan ditandakan secara kekal. Di sepanjang garis ini salji disampelkan dan kedalaman salji diukur jarak atau stesen yang tertentu dan pada waktu yang sesuai.
removable acrylic splintakrilik splin boleh tanggalPergigianTiadaProstesis yang dibuat bagi melindungi gigi atau menstabilkan kedudukan susunan gigi. Prostesis ini mengandungi beberapa bahagian iaitu plat yang diperbuat daripada akrilik dan dawai bagi mengikatnya pada gigi. Prostesis ini boleh dipakai sepanjang masa atau pada waktu malam sahaja.
backgroundlatarKesusasteraanTiadaRuang, masa dan situasi yang menjadi konteks kepada sesuatu peristiwa dalam karya sastera. Ruang merujuk kepada tempat fizikal seperti bilik, kampung dan bandar. Contohnya, Kampung Banggol Derdap dalam Ranjau Sepanjang Jalan oleh Shahnon Ahmad. Masa merujuk kepada waktu, musim dan zaman seperti zaman perang dalam novel Patah Sayap Terbang Jua karya A. Samad Ismail. Situasi merujuk kepada keadaan sosial, ekonomi, politik, budaya dan agama. Contohnya, pergolakan politik menjadi latar penulisan novel Anugerah karya Zaharah Nawawi. Latar memainkan peranan penting untuk melahirkan suasana dan mood yang mampu membangkitkan emosi dan kesan mental terhadap penonton. Dalam drama, latar merujuk kepada tirai latar dan peralatan pentas yang digunakan.
sleep apneaapnea tidurPsikologiPsikologi UmumGangguan pada pernafasan secara berulangan semasa tidur. Individu yang menghidap apnea biasanya akan terhenti pernafasannya selama 20 saat hingga dua minit. Apabila keperluan oksigen menjadi begitu terdesak, individu tersebut akan terjaga dan menyedut udara dengan cepat tetapi tidur semula kemudiannya. Keadaan ini akan berulang beberapa kali di sepanjang malam hingga ke waktu pagi. Kesannya, individu ini sering mengantuk pada waktu siangnya. Punca utama apnea ialah otak berhenti menghantar maklumat kepada diafragma bagi mengekalkan pernafasan.
12

Kembali ke atas