Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (sérang) Mn silau; keserangan kesilauan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : langgar, serbuan; menyerang 1. mendatangi utk melawan (meng-alahkan, menaklukkan, dll), me­langgar, me-nyerbu: maka Sultan Mansor Shah pun meni-tahkan Bendahara Paduka Raja ~ Pahang; 2. menimpa (penyakit dll), me­nyebabkan sesuatu jadi sakit (rosak dll): penyakit yg datang ~nya itu ialah hasil drpd perbuatan-nya sendiri; 3. ki menentang (spt mengkritik dll), mencela, mencerca: pihak pembangkang telah ~ pihak kerajaan dgn kata-kata yg pedas; serang-menyerang saling membalas serang­an, saling menyerang antara satu dgn yg lain: kedua-dua pihak terus ~; serangan 1. perbuatan menyerang (melanggar, menyerbu, merosakkan, dll): Iskandariah di-ancam oleh ~ tentera Afrika Korps yg dipimpin oleh Jenderal Rommel; 2. kecaman keras secara lisan atau bertulis: dlm buku ini kami hanya melakukan ~ ke atas doktrin mereka; ~ udara serangan bom, misil dsb dr pesawat udara, terutamanya ke sasaran musuh di bumi; penyerangan perihal menyerang (melanggar, menyerbu), penyerbuan: Jepun telah melaku-kan ~nya utk menakluki Malaya; penyerang 1. orang (pihak, pasukan, dll) yg menyerang: pasukan ~ yg dipimpin oleh Panglima Awang telah berjaya mendapat beberapa kemenangan; 2. pemain bola sepak dsb yg menyerang utk menjaringkan gol: ~ pasukan bola sepak itu sentiasa diekori para pemain pertahanan pasukan lawan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (sérang) jarang (mata keranjang, jala, dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : Mn; berserang bertambah, makin. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ketua kelasi (yg mengawasi kelasi-kelasi lain). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; menyerang 1 pergi ke sesuatu tempat utk melawan (me­ngalahkan, menakluk dll); melang­gar; menyerbu: Niat Raja Siam hendak ~ Melaka itu terpaksa dibatalkan. ~ hendap menyerang dgn sembunyi-sembunyi. 2 datang menimpa orang (bkn penyakit dll); menyebabkan orang menjadi menderita: Penyakit taun yg ~ bandar itu telah merenggut sebelas nyawa. serangan serbuan atau tentangan utk menyerang: ~ komunis ke atas balai polis itu telah dpt dipatahkan. ~ jantung terjadinya masalah pd jantung dgn tiba-tiba, biasanya menyebabkan kerosakan pd sebahagian otot-otot jantung, dan kadang-kadang boleh membawa maut. ~ udara serangan bom, misil dsb dr pesawat udara ke sasaran pihak musuh di bumi. penyerangan perbuatan atau hal menyerang. penyerang orang yg menyerang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : ketua kelasi di kapal yg mengawasi kelasi-kelasi lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
serang
Kata Terbitan : menyerang, serangan, penyerangan, penyerang,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
serangserangPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
boatswainbosun;serang (jawatan)PelayaranTiadaSerang: Pegawai waran yang bertanggungjawab terhadap peralatan dek, bot, tali-temali, kargo, kerja-kerja pembaikan dek serta anak-anak kapal.
bosun storestor serangPelayaranTiadaBilik untuk menyimpan kelengkapan serang seperti kanvas layar, jarum anyam, peralatan sambat, tali dan sebagainya.
flat spinspin datarAeroangkasaTiadaSatu olah gerak spin pada sudut serang yang besar, iaitu paksi membujur pesawat udara menjadi hampir mendatar.,Sejenis aileron yang ditempatkan di sebelah dalam sayap dan digunakan semasa penerbangan laju tinggi sahaja.,Satu olah gerak spin pada sudut serang yang besar, iaitu paksi membujur pesawat udara menjadi hampir mendatar.
aerodynamic centrepusat aerodinamikAeroangkasaTiadaSatu titik pada sayap atau permukaan aerodinamik yang momen anggulnya malar dengan sudut serang. Biasanya titik ini hampir kepada kedudukan suku rentas.,Satu titik pada sayap atau permukaan aerodinamik yang momen anggulnya malar dengan sudut serang. Biasanya titik ini hampir kepada kedudukan suku rentas.
high speed stallpegun laju tinggiAeroangkasaTiadaPegun yang berlaku dengan cepat pada halaju tinggi yang menyebabkan sudut serang mencapai tahap pegun, lazimnya berlaku semasa belokan tajam dalam penerbangan laju.,Panggilan kecemasan sebelum melakukan pendaratan paksa.,Pegun yang berlaku dengan cepat pada halaju tinggi yang menyebabkan sudut serang mencapai tahap pegun, lazimnya berlaku semasa belokan tajam dalam penerbangan laju.
outflankingserang pirauPendidikanTiadaTiada
AssaultSerangPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
rarefyserangKejuruteraanTiadaTiada
counterattackserang balasUndang-undangTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas