Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (sérap) Id peruntukan yg disediakan (utk mengganti jika ada yg rosak, hilang, dll), cadangan; menyerapkan menyediakan atau meng­untuk-kan sesuatu (utk serap), mencadangkan; serep I. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : masuk melalui liang-liang kecil; ~ mesra mesra atau mendalam benar (perasaan); makan ~ menumpang hidup (makan) pd orang lain; menyerap 1. masuk ke dlm melalui liang-liang kecil (benda-benda cair spt air dll), meresap: makanan yg telah hadam itu bersebati dgn air dan ~ masuk ke dlm saluran darah; 2. ki meresap benar (ke dlm badan, hati, dll), menjadi mesra sekali (perasaan): kemesraan itu sudah ~ pd kedua-dua orang itu; 3. ki merasuk (orang halus, hantu, dll), masuk mengganggu (roh yg jahat); 4. menghisap benda-benda cair (kain, kertas, dll): batu kapur dan kapur sangat kuat ~ air; 5. mengambil dan memasukkan ke dlm sesuatu, menerima (sehingga menjadi sebaha-gian drpd sesuatu): kata-kata yg sudah diserap ke dlm sistem fonologi dan morfologi Melayu; menyerapi meresapi: sistem pendidikan Islam jalan terakhir ~ kehidupan dan pemikiran-nya; menyerapkan menyebabkan atau men­jadikan terserap: anggota persatuan telah diserapkan ke dlm badan sukarela itu; kebanyakannya mengambil kesempatan ber-kahwin dan ~ diri sbg anggota masyarakat pribumi itu; terserap 1. telah (boleh, dapat) menyerap atau diserapkan: pembukaan kawasan yg pesat menyebabkan jumlah air yg ~ ke bumi berkurang; 2. diterima sbg sebahagian drpd sesuatu, sebati: fungsi negeri bertambah luas dan menjadi ~ dlm kehidupan rakyat; serapan 1. hasil menyerap, (sesuatu) yg diserap; 2. lubang (yg biasanya ditutup dgn ijuk dll) tempat air yg kotor; 3. alat utk menyerap, alat penyerap (sesuatu); keterserapan keadaan atau sifat boleh di-serapkan: penggolongan kata pinjaman dapat dilakukan berdasarkan darjah ~ kata tersebut dlm bahasa Melayu; penyerapan 1. proses (perbuatan dsb) menyerap, penghisapan melalui liang-liang kecil; 2. pengambilan dan pemasukan ke dlm (sesuatu sistem, fikiran, dll), penerimaan (dan penyebatian): ~ budaya yg begitu cepat di kalangan orang Jepun adalah disebabkan faktor motivasi; ini adalah satu strategi bahasa Melayu sendiri dlm ~ bunyi-bunyi ini; ~ ilmu pengetahuan; penyerap sesuatu yg menyerap (menghisap dll) benda yg lain. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; menyerap 1 masuk ke dlm melalui liang-liang kecil (bkn benda-benda cair); meresap: Air lekas ~ ke dlm tanah yg berpasir. 2 dpt menghisap benda-benda cair: Jika tidak ada kertas sap, kapur pun dpt digunakan utk ~ dak­wat. 3 ki masuk benar-benar ke dlm badan (hati dll); mesra sekali (bkn persahabatan): Sejuknya ~ ke tulang. 4 menerima dan menahan semuanya sekali drpd memantul atau berbalik semula (bkn haba, cahaya dsb). menyerapi 1 menyerap ke dlm (sesuatu): Air ~ tanah. 2 masuk ke dlm sesuatu (bkn fahaman dsb): Pertubuhan itu diserapi fahaman komunisme. menyerapkan 1 memasukkan sesuatu benar-benar ke dlm hati (badan dsb). 2 memasukkan ke dlm sesuatu; menggabungkan dgn yg lain: Semua pekerja sementara akan diserapkan ke jawatan tetap. terserap telah, dpt diserap atau diserapkan. keterserapan keadaan atau sifat boleh diserapkan. penyerapan perbuatan (hal dsb) menyerap atau menyerapkan. penyerap sesuatu yg menyerap benda lain: ~ cahaya; ~ haba. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
serap
Kata Terbitan : menyerap, terserap, serapan, penyerapan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
apa beza makna dan penggunaan kata "serap" dengan "resap"Serap bermaksud masuk melalui liang-liang kecil, manakala resap bermaksud hilang, lenyap, lesap.Makna21.11.2008
Assalamualaikum& salam sejahtera, saya ingin bertanya bagaimana untuk membezakan kata majmuk dan frasa?

Kata majmuk ialah bentuk yang dihasilkan melalui proses yang merangkaiakan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Kata majmuk bertindak sebagai satu unit dan lazimnya dieja terpisah. Contohnya, jalan raya, daya serap, campur aduk, tunjuk ajar dan ambil alih. Kata majmuk dibezakan daripada frasa kerana tidak dapat disisipkan sebarang unsur antara unit-unitnya. Frasa pula merupakan satu kata atau lebih yang dapat bertugas sebagai subjek, predikat atau objek dalam pembinaan sesuatu ayat seperti buku dalam ayat. Contohnya, Saya membaca buku.

1. Daun kering - Frasa nama
2. Bilik muzik - Kata nama
3. Buah pinang - Kata nama
4. Bertempuk tangan - Kata kerja
5. Sedang bernyanyi - Kata kerja
6. Sangat Suka - Kata adjektif
7. Di taman - Frasa sendi nama
8. Seekor rama-rama - Kata nama

Tatabahasa26.07.2018
APAKAH KATA MAJMUK? CONYOHNYA:Kata majmuk ialah bentuk yang dihasilkan melalui proses yang merangkaiakan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Kata majmuk bertindak sebagai satu unit dan lazimnya dieja terpisah. Kata majmuk dibezakan daripada frasa kerana tidak dapat disisipkan sebarang unsur antara unit-unitnya. Contohnya, jalan raya, daya serap, campur aduk, tunjuk ajar dan ambil alih.Tatabahasa26.03.2011
Makna Kata Majmuk.

Kata majmuk ialah bentuk yang dihasilkan melalui proses merangkaikan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Kata majmuk lazimnya dieja terpisah dan  bertindak sebagai satu unit, tidak boleh disisipkan dengan sebarang unsur antara unitnya.  Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kecualian kata majmuk yang ditulis bercantum berdasarkan penggunaannya yang sudah mantap.  Contoh bentuk lazim: jalan raya, daya serap. Contoh bentuk kecualian: warganegara, Bumiputera, Kakitangan. (untuk maklumat lanjut sila rujuk buku Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga, halaman:54-55).

   

Tatabahasa14.09.2020
Bagaimana hendak membezakan antara kata majmuk dengan frasa?1) daun kering ,bilik muzik, buah pisang digolong dalam frasa atau kata majmuk? 2) bertepuk tangan, sedang bernyanyi,sangat suka,di taman, seekor rama-rama digolong dalam frasa atau kata majmuk? Minta buat penjelasan...terima kasihKata majmuk ialah bentuk yang dihasilkan melalui proses yang merangkaiakan dua kata dasar atau lebih yang membawa makna tertentu. Kata majmuk bertindak sebagai satu unit dan lazimnya dieja terpisah. Contohnya, jalan raya, daya serap, campur aduk, tunjuk ajar dan ambil alih. Kata majmuk dibezakan daripada frasa kerana tidak dapat disisipkan sebarang unsur antara unit-unitnya. Frasa pula merupakan satu kata atau lebih yang dapat bertugas sebagai subjek, predikat atau objek dalam pembinaan sesuatu ayat seperti buku dalam ayat. Contohnya, Saya membaca buku.

1. Daun kering - Frasa nama
2. Bilik muzik - Kata nama
3. Buah pinang - Kata nama
4. Bertempuk tangan - Kata kerja
5. Sedang bernyanyi - Kata kerja
6. Sangat Suka - Kata adjektif
7. Di taman - Frasa sendi nama
8. Seekor rama-rama - Kata nama
Tatabahasa09.09.2017
Salam Tuan/Puan, Menurut Kamus Dewan (2004), "denai" merujuk kepada jejak binatang di hutan (semak, belukar dll). Saya kurang pasti sama ada "denai" juga boleh digunakan bagi merujuk jalan-jalan kecil di dalam hutan. Atau ada apa-apa perkataan yang lebih sesuai bagi merujuk lorang/jalan-jalan kecil yang berliku-liku di dalam hutan/belukar? Sekian, terima kasih.Seperti yang tuan maklum, denai ialah jejak binatang. Ada beberapa perkataan yang boleh kita gunakan bagi merujuk jalan kecil atau lorong di dalam hutan seperti jalan serap yang bermaksud jalan kecil yang hanya dapat dilalui orang (terjadi kerana kerap dilalui) dan rintisan, iaitu jalan kecil yang baru dibuka dalam hutan.Istilah05.11.2012

Kembali ke atas