Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ra.si] | سراسي

Definisi : (se)cocok, sepadan, sesuai: si Banu itu pun nampaknya memang ~ benar dgn kau; ubat yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ra.si] | سراسي

Definisi : 1 sesuai benar; secocok; sepadan. 2 ist keupayaan sesuatu peranti atau atur cara utk dijalankan pd komputer yg berlainan tanpa menukarkan peranti atau atur cara tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.ra.si] | سراسي

Definisi : sesuai benar; secocok; sepadan: Dia ~ dgn saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.ra.si] | سراسي

Definisi : padan benar; cocok; sesuai: Saya tidak ~ berkawan dgn mereka. keserasian keadaan atau hal serasi: Persahabatan mereka berpanjangan kerana ada ~ antara mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rasi (kata nama)
1. Bersinonim dengan kala: rekata

2. Bersinonim dengan perasian: ilmu bintang, ilmu perbintangan, ilmu melihat nasib, ilmu nujum,

Kata Terbitan : merasi, serasi, menyerasikan, keserasian,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
RASI

RASI, kesesuaian dalam konteks perhubungan manusia dengan manusia dan manusia dengan peralatan. Contohnya rasi antara suami dan isteri, rasi antara penghuni dengan rumah yang dialami, rasi antara pemilik dengan barang yang dimiliki dan rasi antara ladang atau kebun dengan empunyanya.  Jika ada kesesuaian, rasi akan membawa keuntungan faedah, kebahagian dan kesuburan kepada mereka. Jika tidak serasi, maka timbul konflik dalam rumah tangga, sakit, bencana atau ditimpa musibah. Ukurannya dilihat pada kesan perhubungan.

BUDAYAKonsep

Kembali ke atas