Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.rau] | سراو

Definisi : tidak rapat (barang tenunan), kurang kedap, jarang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.rau] | سراو

Definisi : ; akar ~ sj tumbuhan (pokok me-manjat), akar gerip putih, akar putar angin, akar serpat putih, Parameria barbata. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
serau (adjektif)
Bersinonim dengan jarang, tidak rapat, longgar, kurang kedap.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
softboardpapan serauKejuruteraanTiadaTiada
hungry clothkain serauKesenianTiadaTiada
grinny clothkain serauKesenianTiadaTiada
dishrag shirtkemeja kait jalaKesenianTiadaKemeja rekreasi berkait serau yang mempunyai belah plaket paras dada, popular pada tahun 1930-an.
cheeseclothkain kejuKesenianTiadaFabrik kapas tenun biasa dan serau, sederhana tebal dan berpermukaan krep, asalnya digunakan untuk membalut keju.
hessianhesianKesenianTiadaFabrik daripada yarn jut atau gentian yarn kasar yang menggunakan tenunan biasa dan serau, pada asalnya digunakan sebagai guni beras. Sekarang ia digunakan sebagai hiasan pakaian, tali pinggang, pakaian sukan.
burlapburlap (FESYEN, PEM.MAN)SosiologiTiadaFabrik daripada yarn jut atau gentian yarn kasar yang menggunakan tenunan biasa dan serau, pada asalnya digunakan sebagai guni beras. Sekarang ia digunakan sebagai hiasan pakaian, tali pinggang, pakaian sukan.
burlapburlap (FESYEN, PEM.MAN)KesenianTiadaFabrik daripada yarn jut atau gentian yarn kasar yang menggunakan tenunan biasa dan serau, pada asalnya digunakan sebagai guni beras. Sekarang ia digunakan sebagai hiasan pakaian, tali pinggang, pakaian sukan.
burlapburlap (FESYEN, PEM.MAN), kain terpalKesenianTiadaFabrik daripada yarn jut atau gentian yarn kasar yang menggunakan tenunan biasa dan serau, pada asalnya digunakan sebagai guni beras. Sekarang ia digunakan sebagai hiasan pakaian, tali pinggang, pakaian sukan.

Kembali ke atas