Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : Kd, Pl, Pn tidak licin (papan, tapak tangan, dll), kesat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata seregai


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
seregai[s«.Ò«.gAj]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregal, sergai, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregai dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«.Ò«.gAj dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
   2. kasar, kesat dan tidak licin, agak berkerutu; seregai, seregal, sergai.Tapak tangan depa tu seregal, pasai depa kreja bendang.[tA.pA/ tA.NAn dE.pA tu s«Ò.gAl pA.sAj dE.pA kÒ«.dZA b«n.dAN]Telapak tangan mereka kasar, kerana mereka bekerja sebagai pesawah.
   2. kasar, kesat dan tidak licin, agak berkerutu; seregai, seregal, sergal.Tapak tangan depa tu seregal, pasai depa kreja bendang.[tA.pA/ tA.NAn dE.pA tu s«Ò.gAj pA.sAj dE.pA kÒ«.dZA b«n.dAN]Telapak tangan mereka kasar, kerana mereka bekerja sebagai pesawah.
   2. kasar, kesat dan tidak licin, agak berkerutu; seregai, sergai, sergal.Tapak tangan depa tu seregal, pasai depa kreja bendang.[tA.pA/ tA.NAn dE.pA tu s«.Ò«.gAl pA.sAj dE.pA kÒ«.dZA b«n.dAN]Telapak tangan mereka kasar, kerana mereka bekerja sebagai pesawah.
   2. kasar, kesat dan tidak licin, agak berkerutu; seregal, sergai, sergal.Tapak tangan depa tu seregai, pasai depa kreja bendang.[tA.pA/ tA.NAn dE.pA tu s«.Ò«.gAj pA.sAj dE.pA kÒ«.dZA b«n.dAN]Telapak tangan mereka kasar, kerana mereka bekerja sebagai pesawah.
sergal[s«Ò.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergai.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
sergai[s«Ò.gAj]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAj dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
seregal[s«.Ò«.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, sergai, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«.Ò«.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.

Kembali ke atas