Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ri.ga.la] | سريݢالا

Definisi : sj binatang liar (rupanya spt anjing dan berwarna kuning kekelabu-kelabuan), Canis lupus; anjing ~ sj anjing hutan, Cyon rutilans; ~ berbulu domba prb orang yg kelihatan bodoh dan penurut tetapi sebenarnya culas, jahat lagi curang; ~ dgn buah anggur prb orang yg mencela sesuatu yg diingininya kerana ia tidak berupaya utk mendapatkan benda itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.ri.ga.la] | سريݢالا

Definisi : binatang liar yg rupanya spt anjing dan berwarna kuning kekelabu-kelabuan, Canis aureus. ~ laut binatang laut yg kakinya kelihatan spt kepak (dpt meluncur dgn pantas di dlm air); anjing laut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata serigala

Peribahasa

Serigala berbulu domba.

Bermaksud :

Orang jahat menyamar sebagai orang baik-baik. (Peribahasa lain yang sama makna: Musang berbulu ayam).

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
cendawan. (BIO) echinidium (ekinidium) Bulu di bahagian pinggir pileus kulat yang mempunyai cuaran tajam atau ber- cabang. (BIO) Echinococcus (Echinococcus) Genus cacing pita kecil, yang terdapat pada haiwan liar seperti serigala dan anjing hutan. Contohnya, E. granulosus. Larva cacing ini dapat membentuk sista hidatid dalam hati, paru-paru dan organ lain dalam mamalia termasuk manusia. (UBAT) Echinodermata (Echinodermata) Filum invertebrata laut mengukur kerintangan terhadap aliran haba. (KEJ) rabies (rabies) Penyakit berjangkit yang diakibatkan oleh rabdovirus, iaitu sejenis vi- rus RNA yang biasanya menjangkiti manusia melalui gigitan karnivor se- perti anjing atau serigala yang terinfeksi oleh virus yang berkenaan. Tem- poh pengeraman virus ini pada manusia antara 1 bulan hingga 3 bulan. Penyakit ini umumnya melibatkan sistem saraf yang dicirikan dengan ge - jala

Kembali ke atas