Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.te.lah] | ستله

Definisi : sesudah, sehabis, selepas: ~ makan tengah hari kami pun meneruskan perjalan­an; ~ itu, lori itu melanggar saya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.te.lah] | ستله

Definisi : sesudah; selepas; sehabis: ~ makan tengah hari, kami pun meneruskan perjalanan kami. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
telah (kata tugas)
Bersinonim dengan sudah;
Kata Terbitan : setelah,

Puisi
 

Ikan kelah mudik ke hulu,
     Ikan keli naik ke darat;
Zaman setelah zaman dahulu,
     Orang berjanji jangan diharap.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Sehabis kelahi teringat silat.

Bermaksud :

Setelah pekerjaan selesai baru teringat akan apa-apa yang baik untuk mengerjakan pekerjaan tersebut.

 

Lihat selanjutnya...(18)


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tepong gomak[t«.poN go.mA/] sejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut berintikan kelapa yang direbus atau dikukus dan setelah direbus atau dikukus digolekkan pada tepung kacang hijau.   
tepong kusoi[t«.poN ku.soj] sejenis kuih daripada tepung gandum, gula melaka, santan dan setitik kapur sirih yang diadun bersama dan dikukus dengan loyang. Setelah masak, kuih ini dimakan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam, kuih kaswi.   
nagasari[nA.gA.sA.Äi]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras dan santan yang dimasak bersama dan dibungkus dengan daun pisang, seperti lepat setelah dibubuh pisang di dalamnya dan dikukus.   
bronok[bÄo.no/]kata namasejenis kuih yang dibuat daripada biji sagu dicampur dengan air, gula pasir atau gula merah atau gula melaka dan dikacau dalam kuali. Setelah pekat dimasukkan ke dalam loyang dan apabila sejuk dipotong-potong dan digaul dengan kelapa parut.   
bubo som-som[bu.bo som som] sejenis kuih daripada tepung beras yang dimasak bersama santan, sedikit garam dan beberapa helai daun pandan dan sebiji dua bunga cengkeh untuk perasa. Setelah pekat dituang dalam bekas atau acuan dan disejukkan untuk dimakan dengan air gula melaka atau g   
letak[le.tA/]kata adjektifnyenyak tidur kerana keletihan.Letak anaknye tido lepas penat bemaen.[le.tA/ A.nA/.ø« ti.do l«.pAs p«.nAt b«.mAen]Nyenyak anaknya tidur setelah penat bermain.
gedi[g«.di]kata adjektifhabis diambil orang.Gedi buah limau tu, panjat di budak.[g«.di bu.wAh li.mAw tu pAn.dZAt di bu.dA/]Habis buah limau itu, setelah pokok dipanjat budak.
longoi[lo.Noj]kata adjektifletih lesu.Badan rase longoi lepas angkat barang pindah rumah.[bA.dAn. ÄA.s« lo.Noj l«.pAs AN.kAt bA.ÄAN pin.dAh Äu.mAh]Badannya merasa lesu setelah mengangkat barang kerana pindah rumah.
belondong[b«.lon.doN]kata adjektiflecah dan digenangi air; londang.Depan rumahnye belondong, lepas ujan turon tak renti-renti.[d«.pAn Äu.mAh.ø« b«.lon.doN l«.pAs u.dZAn tu.Äon tA/ ]Depan rumahnya lecah setelah hujan turun tidak berhenti-henti.
laghe[lA.Ä«]kata adjektifperbuatan liar yang dilakukan oleh seseorang disebabkan oleh gangguan emosi.Die jadi laghe lepas mak bapaknye becerai.[di.j« dZA.di lA.Ä« l«.pAs mA/ bA.pA/.ø« b«.tS«.ÄAj]Dia menjadi liar setelah ibu dan bapanya bercerai.
12

Kembali ke atas