Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (séti) sj kerusi panjang dgn tempat duduk dan tempat sandar yg berkusyen, boleh diduduki dua orang atau lebih. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ark sj kain sutera. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata seti


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
subsetsubsetMatematikTiadaSet yang semua unsurnya merupakan unsur satu set tertentu. Jika setiap unsur dalam seti M juga merupakan unsur satu set tertentu. Jika setiap unsur dalam set M juga merupakan unsur dalam seti N, maka M dikatakan subset bagi N, dan pernyataan ini ditulis sebagai M ⊆ N. Misalnya, katalah M = {2, 4, 6} dan N = {2, 3, 4, 6, 7}, maka M ⊆ N; M ⊆ M; N ⊆ N; φ ⊆ M; φ ⊆ N. set kosong ialah subset sebarang set. Setiap merupakan subsetnya sendiri.
setteekerusi setiPentadbiran PerniagaanTiada1. Kerusi atau bangku berpenyandar, biasanya untuk dua atau tiga orang.,2. Sofa saiz kecil atau sederhana.
rangejulatMatematikTiada1. Perbezaan antara nilai yang terbesar dengan nilai yang terkecil dalam seset data. 2. Seti nilai sesuatu fungsi. Bandingkan kodomain.
power setset kuasaMatematikTiadaSet yang unsur-unsurnya merupakan semua subset bagi satu set tertentu. contoh: Katalah seti A = {1, 2, 3}. set kuasa bagi A ialah { φ, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {1, 3}, {2, 3}, A}.
segment measurabilitykeukuran petakKomunikasiKorporatKaedah pengukuran kekuatan pasaran terhadap kelompok atau kawasan pasaran yang besar dan mempunyai nilai dagangan. Pengukuran ini dilakukan untuk mengenal pasti keupayaan pasaran dari seti saiz, kedudukan lokasi, dan kelakuan pasaran bagi sesuatu barangan atau perkhidmatan. Keukuran petak dipengaruhi oleh faktor kecelusan dan kepentingan terhadap segmen pasaran yang disasarkan. Halangan utama dalam keukuran petak ialah potensi peningkatan pasaran yang perlahan di samping sifat pengguna yang pelbagai dan sangat sensitif dengan keadaan pasaran.

Kembali ke atas