Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.wa/.tu] | سوقتو

Definisi : dlm waktu yg sama, pd masa (ketika), semasa: nelayan itu telah dirompak ~ menangkap ikan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.wa/.tu] | سوقتو

Definisi : sama waktu dgn; pd waktu; semasa: ~ (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
waktu (kata nama)
1. Bersinonim dengan masa: jangka masa, saat, ketika, kala, sangkala, tempoh, zaman, tenggak,

2. Bersinonim dengan kesempatan: peluang, tempoh, kelapangan,

Kata Terbitan : sewaktu, sewaktu-waktu,

Peribahasa

Guna-guna alu,
     sesudah menumbuk dicampakkan.

Bermaksud :

Digunakan sewaktu ada perlunya, setelah itu ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(9)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
water, high see also floodair tinggi lihat juga banjirHidrologiTiada(1) Keadaan air pasang apabila paras air adalah tinggi (2) Paras air tertinggi yang dicapai sewaktu banjir atau sewaktu pengendalian waduk.
positioningtataaturKomunikasiTiada1. Strategi menyusun kedudukan pelakon dan set sewaktu penggambaran. 2. Strategi menyusun kedudukan peralatan penggambaran sewaktu persembahan secara langsung.
enenMuzikTiada

 En bermaksud dalam atau sewaktu. Contohnya, en cedant merupakan arahan kepada pemuzik supaya melambatkan tempo sewaktu memainkan sesebuah karya.

monsoon lowtekanan rendah monsunSainsHidrometeorologiLekukan yang terdapat di atas benua sewaktu musim panas dan di atas lautan sewaktu musim sejuk di kawasan yang terkena monsun.
on camera microphonemikrofon masuk kameraKomunikasiTiadaMikrofon yang dapat dilihat oleh penonton sewaktu rakaman dengan menggunakan kamera. Contohnya, sewaktu rancangan wawancara.
serendipityserendipitiFarmasiTiadaPenemuan sesuatu yang tidak dijangka dan bernilai sewaktu mencari bahan yang lain. Contohnya, penemuan kesan antibakteria dalam penisilin oleh Sir Alexander Flemming sewaktu menumbuhkan kultur bakteria.
action cuthenti aksiKomunikasiTiada1. Arahan oleh pengarah untuk menghentikan tangkapan sewaktu pelakon sedang melakonkan wataknya. 2. Teknik penyuntingan filem atau video yang dilakukan sewaktu sesuatu aksi lakonan sedang dilakukan dan bahagian yang disuntingkan itu disambungkan kepada adegan yang lain.
genomic duplicationpenduaan genomikBioinformatikBioinformatik MolekulMekanisme utama yang menghasilkan bahan genetik sewaktu proses evolusi. Penduaan genomik merujuk kepada sebarang penduaan kawasan DNA yang mengandungi gen dan terhasil dari kesilapan yang berlaku sewaktu proses replikasi DNA, mekanisme pembaikan atau melalui proses spontan oleh elemen genetik yang bongkak. Contoh mekanisme adalah rekombinasi ektopik, polipoidi.
displaced personorang tersingkirSejarahTiadaOrang-orang yang tersingkir, dari tanah tumpah darahnya sebelum dan sewaktu Perang Dunia II, termasuklah yang dipaksa keluar dari negara asal mereka khususnya orang Yahudi Jerman yang dihalau keluar dari Jerman sewaktu pemerintahan Hitler.
alginuresisalginuresisPerubatanTiadaRasa sakit sewaktu kencing
12345678910...

Kembali ke atas