Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si] | سي

Definisi : kep Systéme International (d’Unités) (Sis­tem Unit Antarabangsa, iaitu set unit ukuran, mis meter, kilogram dan liter, utk kegunaan saintifik dan teknikal di seluruh dunia). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si] | سي

Definisi : simbol kimia bagi silikon. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si] | سي

Definisi : 1. kata penyerta yg digunakan di depan nama orang (sbg timang-timangan, panggilan, ejekan atau sbg penghinaan): S~ Ali; ~ bisu; ~ bodoh; ~ bongsu; ~ hitam; ~ pencuri; 2. kata penyerta yg digunakan di depan nama sendiri (utk merendahkan diri): S~ Tuah tidak mahu menderhaka kpd tuannya; 3. kata penyerta utk menegaskan orang yg melaku­kan atau yg terkena sesuatu: ~ mati; ~ pen­jual; ~ piutang; ~ pencuri; ~ tertuduh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si] | سي

Definisi : awalan pd berbagai-bagai nama binatang atau tumbuhan, se: ~dingin; ~kedidi; ~tawar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si] | سي

Definisi : 1. kata yg bergabung dgn imbuhan ber­- utk menyatakan diri membuat sesuatu; ber­sibisu berbuat spt orang bisu (berbuat-buat bisu); bersitidak tahu berpura-pura tidak tahu; 2. kata yg bergabung dgn imbuhan ber- dan ­-an utk menyatakan saling berbuat sesuatu; bersipandangan berpandang-pandangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si] | سي

Definisi : kata sandang yg digunakan di depan nama, kata benda atau kata sifat, a. sbg nama timangan (panggilan dsb): ~ Bongsu; ~ Ahmad; ~ Manja. b. utk mengejek atau utk menghina: ~ Tolol; ~ Tempang. c. utk menegaskan atau utk menunjukkan orang itu terkena atau melakukan sesuatu dll: ~ mati; ~ penjual. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata si

Puisi
 

Si patan burung si patan,
     Si patan mari di dalam peti;
Dibuka surat dalam lipatan,
     Surat adinda bersusah hati.


Lihat selanjutnya...(258)
Peribahasa

Si lalar si lalai.

Bermaksud :

Tidak tetap pada sesuatu pekerjaan atau di suatu tempat. si latar = berjalan tak tentu arah.

 

Lihat selanjutnya...(60)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
GELANG SI PAKU GELANG

GELANG SIPAKU GELANG, lagu rakyat yang berasal dari Padang, Sumatera, Indonesia. Gelang yang digunakan dalam konteks lagu ini bermaksud sejenis tumbuhan paku. Lagu ini biasanya dinyanyikan beramai-ramai sebagai lagu perpisahan setelah selesai sesuatu majlis atau perhimpunan. Muzik iringannya mengikut rentak inang.

BUDAYAKonsep
SI LUNCAI

SI LUNCAI,  cerita rakyat yang digolongkan dalam cerita jenaka Melayu.  Cerita ini disadur daripada hikayat Hindu tua, iaitu Jataka, Panca Tanderan dan Katha Sarit Sagara.  Cerita Si Luncai telah diubahsuai sehingga menjadi sebahagian warisan tradisi setempat.  Cerita ini telah sebati dengan masyarakat Melayu dan mereka menganggap watak Si Luncai sebagai manusia yang hidup di Alam Melayu.  Struktur cerita Si Luncai yang menarik dan mudah membolehkannya diceritakan oleh sesiapa sahaja dalam bentuk pertuturan seharian.

SASTERAKarya
PRIANGAN SI JELITAPRIANGAN SI JELITA, kumpulan puisi karya Ramadhan K.H. Kumpulan puisi ini diterbitkan pada tahun 1958 oleh Penerbit Balai Pustaka, dan dicetak semula pada tahun 1965. kumpulan puisi ini mengandungi 21 buah puisi yang dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu”Tanah Kelahiran”, “Dendang Sayang” dan “Pembakaran”.SASTERAKarya
HIKAYAT SI MISKINHIKAYAT SI MISKIN, sastera hikayat berunsur Hindu. Hikayat yang mulanya berkembang sebagai cerita rakyat mempunyai nama lain, seperti Hikayat Marakarma, Hikayat Maharaja Marakarma dan Hikayat Anak Miskin. SASTERAKarya
SI BONGKOK TANJUNG PUTERI

SI BONGKOK TANJUNG PUTERI,  drama karya Shaharom Hussain.  Buku drama ini diterbitkan oleh Pustaka Melayu, Singapura pada tahun 1961.  Si Bongkok Tanjung Puteri mengambil kisah sejarah tempatan yang telah diceritakan secara lisan oleh golongan tua berdasarkan kejadian yang sebenar berlaku kira-kira 150 tahun lalu di negeri Johor.  Ia adalah satu cerita yang berhubung rapat dengan sejarah Tanjung Puteri (kini Johor Bahru) dan sejarah Temenggung Daing Ibrahim, pemerintah ketika itu, yang berusaha menghapuskan ancaman lanun di perairan Johor dan Singapura.  Cerita yang digarap berdasarkan sejarah ini telah digubah dan disusun serta dipentaskan dengan tujuan untuk perkembangan seni drama Melayu.

BUDAYADrama/Filem/Teater/Persembahan
SI KEBAYAN

SI KEBAYAN,  drama komedi dua babak oleh Utuy Tatang Sontani.  Ia ditulis di Jakarta, Indonesia pada bulan Oktober 1959 dan diterbitkan pada tahun 1961 oleh Bahagian Penerbitan Lembaga Kebudayaan Rakyat (LEKRA), Jakarta.  Naskhah drama ini ditulis dalam bentuk cerita atau novel, sehingga gambaran pentas, perwatakan dan dialog watak dilukiskan dengan bahasa penceritaan.

SASTERADrama/Filem/Teater/Persembahan
BUKU PERJALANAN SI TENGGANG II

BUKU PERJALANAN SI TENGGANG II, kumpulan puisi karya Muhammad Haji Salleh yang diterbitkan pada tahun 1975, oleh Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia.

SASTERAPenerbitan
ORION

Orion, Si Pemburu, ialah buruj yang terang yang

termasuk dua daripada bintang yang paling terang

di langit. Orion sering digambarkan membelakangi

kita. Dalam pandangan ini, bintang merah yang

terang, Betelgeuse, menandakan bahu kirinya.

Bintang putih biru yang dikenali sebagai Rigel

menandakan kaki kanannya. Dua bintang yang

lebih malap, Bellatrix dan Saiph, menandakan bahu

kanan dan kaki kiri Orion. Orion mudah dikenal

pasti melalui satu baris tiga bintang yang

membentuk tali pinggangnya. Sebilah pedang,

yang terbentuk daripada sebaris bintang yang

malap, tergantung dari tali pinggangnya.

UMUM 
TALKUM

Talkum (formula kimia, Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 2 ) ialah

mineral lembut yang terdapat dalam lapisan batu-batan

yang rata licin, dan dalam bongkah yang

padat. Ia terlalu lembut hinggakan ia boleh digores

dengan kuku, dan rasanya bersabun dan bergris.

Talkum adalah lut cahaya, yang bermakna bahawa

ia membenarkan cahaya melaluinya, tetapi ia tidak

lut sinar. Talkum berwarna putih, kehijauan atau

kelabu tua. Steatit (batu sabun) adalah talkum yang

padat. Ia digunakan sebagai bahan untuk ukiran di

Mesir dan China purba.

UMUM 
SILIKON

Silikon ialah unsur kimia dengan simbol Si. Ia

adalah bukan logam yang keras, berwarna kelabu

tua. Silikon membentuk kira-kira 28 peratus daripada

kerak bumi dan ia adalah unsur yang kedua paling

banyak selepas oksigen. Silikon hanya wujud

berpadu dengan unsur-unsur lain, terutamanya

dengan oksigen sebagai silikon dioksida. Sebatian

ini, yang dikenali sebagai silika, ialah bahan utama

pasir. Silika juga adalah bahan utama pelbagai

mineral yang membentuk batu-batu. Mineral ini

termasuk feldspar, piroksen, dan kuarza. Lava dari

gunung berapi, terdiri daripada kebanyakannya

silikon dioksida lebur.

UMUM 
1234

Kembali ke atas