Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[siap] | سياڤ

Definisi : 1. sudah sedia (pakaian, makanan, dll), sudah disediakan, mustaid: makanan sudah ~; 2. selesai (dibuat dll): ibuku sudah ~ bertanak dan menggulai; 3. = ~ sedia = ~ siaga sudah bersedia utk (melakukan sesuatu dll): mereka sudah ~ utk menghadapi tugas; 4. = bersiap Id jaga sedia!, jaga baik-baik! (perintah dlm tentera); bersiap 1. = ~ sedia = ~ lengkap = bersiap-siap berjaga-jaga utk menghadapi sesuatu, ber­waspada: setelah kelihatan itu, maka masing­masing pun ~lah menghadapi perahu perom­pak itu; 2. berkemas atau bersedia mengaturkan sesuatu: maka ia pun ~lah menghamparkan tikar yg cantik lalu menyuruh tamu naik; 3. Id siap (perintah dlm tentera); bersiap-siap, bersiap-siapan membuat persediaan, berlengkap-lengkap, bersedia­sedia: negeri Kuripan sedang ~ utk per­kahwinan tuan puteri; bersiapkan sl = mempersiapkan: Yang Di-pertuan Muda pun menyuruh ~ segala kelengkapannya; menyiapkan, mempersiapkan 1. menye­diakan, mengadakan: isterinya ~ makan pagi; 2. menyudahkan (menyelesaikan) sesuatu pekerjaan: berilah aku masa yg cukup utk ~ pekerjaan ini; 3. melengkapkan (mengemas­kan) sesuatu utk: disiapkannya sebuah perahu utk belayar; 4. mengusahakan, membentuk, membuat: mereka sedang mempersiapkan sebuah undang-undang yg akan mencegah perbuatan rasuah; persiapan 1. perihal bersiap-siap (memper­siapkan): empat pasukan bola sepak sedang giat menjalani latihan sbg ~ utk merebut gelaran johan; 2. segala sesuatu yg disiapkan, kelengkapan, persediaan: ia pun pulang utk membuat ~ belayar; beberapa hari sebelum perkahwinan itu diadakan, ~ -~ telah dibuat; penyiapan perbuatan menyiapkan atau menyudahkan sesuatu (bangunan dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[siap] | سياڤ

Definisi : 1 sudah disediakan dan tinggal menggunakan atau memakainya saja; sudah sedia: Makanan sudah ~, mari­lah kita makan. 2 sudah selesai dikerjakan dll: Sudah dua tahun dikerjakan, bangunan itu masih belum ~ lagi. 3 = ~ sedia sudah bersedia utk melakukan sesuatu dll: Mereka sudah ~ utk me­nentang musuh. ~ pakai (sudah) siap atau sedia utk dipakai (digunakan): baju ~ pakai. bersiap 1 bekerja utk mengemaskan atau utk mengatur sesuatu: Encik Ahmad ~ menghamparkan tikar lalu mempersilakan tetamu naik. 2 bersedia menghadapi sesuatu; berjaga-jaga; berwaspada: Masing-masing pun ~ menunggu serangan musuh. menyiapkan 1 mengurus se­suatu supaya siap teratur; menyediakan: Isterinya sedang ~ sarapan. 2 menyelesaikan sesuatu pekerjaan dll; menyudahkan: Kami terpaksa ~ sebuah rumah dlm masa enam bulan. mempersiapkan mengusahakan su­paya bersiap: Bala tentera dipersiapkan utk menghadapi musuh. persiapan perbuatan atau hal bersiap; persediaan: Mereka sedang menjalani latihan sbg ~ utk menyertai sukan Olimpik nanti. penyiapan perbuatan atau hal me­nyiapkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
siap (kata kerja)
Bersinonim dengan selesai, habis, berakhir, tamat, sempurna, beres, usai, sudah jadi;,
Kata Terbitan : bersiap, bersiap-siap, menyiapkan, persiapan, penyiapan,

Peribahasa

Rumah sudah tukul (= pahat) berbunyi.

Bermaksud :

Mengemukakan keterangan dan saksi sesudah perkara diputuskan; mencela (bersungut) tentang sesuatu yang sudah siap dikerjakan. (Bandingkan dengan: Berketuk [= berkotek] di luar sangkar, bertanam di luar pagar).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Bahasa Inggeris

KataTakrifSumber
pegbuy st off the ~, membeli sst siap: he cannot buy shirts off the ~, dia tdk boleh membeli baju siap; off the ~, beli siap: the coat was off the ~ but fits me perfectly, kot ini beli siap tetapi cocok benar dgn saya; an off-the- ~ dress, baju beli siap; a square ~ in a round hole, so. unsuited to the position he holds or the work he is doing, (sso) tdk /sesuai, layak/ + approp v: he was always a square ~ in a round hole on the farm, dia memang tdk sesuai bekerja di ladang;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
prefabricatedadj pasang siap: a ~ bridge, jambatan pasang siap; a ~ house, rumah pasang siap.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
readyadv siap: ~-cut chicken, ayam yg siap dipotong;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
setall ~, (ber)siap sedia: where have you been all this time? I was all ~ to go to the police station!, di mana kau selama ini? Aku dah siap sedia nak pergi ke balai polis!; he slammed the door as he came in, all ~ for a showdown, dia masuk sambil menghempaskan pintu, siap sedia utk berperang besar;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
completionn 1. act of finishing, penyiapan, menyiapkan, menyelesaikan, siap, selesai: the ~ of the essay is his first consideration, pertimbangannya yg pertama adalah utk menyiapkan esei itu; on ~, apabila [n] /siap, selesai/: payment will be made on ~ of contract, bayaran akan dibuat apabila kontrak itu selesai; 2. state of being finished, siap, selesai: the highway is near ~, lebuh raya itu hampir siap.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
unfinishedadj belum siap; (of meal) tdk dihabiskan: he died leaving the novel ~, dia meninggal dunia dgn meninggalkan novelnya yg belum siap; he left his meal ~, dia meninggalkan makanannya tdk dihabiskan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
prefabricatevt membuat secara pasang siap: the kitchen cupboards have all been ~d in a factory, gerobok dapur itu telah dibuat secara pasang siap di sebuah kilang;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
fabricatevt 1. construct by assembling parts, memasang siap, membikin: to ~ a bridge, memasang siap jambatan; 2. invent, concoct, mengada-adakan, mereka(-reka): the whole story was ~d, cerita itu keseluruhannya diada-adakan sahaja; to ~ an accusation, mengada-adakan tuduhan; 3. forge, memalsukan: to ~ a will, memalsukan surat wasiat;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
toeon o’s ~s, bersikap siap sedia: our boss has kept us on our ~s the past week, minggu lepas ketua kami membuat kami sentiasa bersikap siap sedia saja;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
prefabn(colloq)approp n+ pasang siap: there are a lot of ~s on the construction site, terdapat banyak bangunan pasang siap di tapak pembinaan itu.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
1234567

Kembali ke atas