Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si.hir] | سيحير

Definisi : , = ilmu ~ ilmu ghaib yg dpt menyakiti atau dpt mempesona orang: ahli (orang, tukang) ~ orang yg pandai menggunakan sihir. menyihir me­ngenakan sihir pd. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[si.hir] | سيحير

Definisi : perbuatan (atau kejadian) luar biasa yg dilakukan oleh manusia secara tersembunyi (ghaib) yg melibatkan makhluk halus; menyihir 1. menggunakan sihir: dia pandai ~; 2. mengenakan sihir pd, mempesona: mengapakah jadi begini, adakah saudara telah ~ saya?; menyihiri menjadikan seseorang seolah­olah terpukau (oleh seni, kecantikan dsb): manusia pd zaman itu disihiri oleh seni; menyihirkan menjadikan sesuatu sbg bahan utk membuat seseorang terpukau: di sinilah ketakutan atau kengerian disihirkan kpd penonton; tersihir kena sihir atau disihir, terpesona, terpukau: suasana dlm bilik itu kaku, seolah­olah ~ menyaksikan drama kehidupan yg tak terduga itu; jari-jarinya tidak bergerak lagi, seakan-akan ~ , lalu kaku di mata mesin taip; penyihiran perihal atau perbuatan menyihir, menyihiri atau menyihirkan; penyihir orang yg mengenakan (ilmu) sihir terhadap orang lain. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
sihir (kata nama)
Bersinonim dengan ilmu ghaib, ilmu hitam, hikmat;,
Kata Terbitan : menyihir,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
witchahli sihir (perempuan), nujumGeologiTiadaTiada
witcheryilmu sihirSosiologiTiadaTiada
black magicsihir hitamSosiologiTiadaTiada
necromancerahli sihirSejarahTiadaTiada
witchcraftilmu sihirPsikologiTiadaTiada
black artilmu sihirSosiologiTiadaTiada
diabolismdiabolismeKesusasteraanTiadaPenganut ilmu sihir.
priest (aztec; inca)kahinSejarahTiadaOrang yang mengamalkan ilmu sihir, jurutenung, atau jururamal dalam masyarakat Aztek di Amerika Selatan.
melodramamelodramaKesusasteraanTiadaBentuk drama yang mempersembahkan hiburan yang bersifat sensasi dan penuh dengan emosi. Persembahan biasanya secara berlebih-lebihan dengan gambaran aksi ganas dan berdarah, berlatarkan gurun dan petir serta memaparkan makhluk sihir, hantu dan jembalang. Watak utama bersifat hitam putih dengan watak baik terlalu suci murni, sementara watak jahat pula terlalu durjana. Bentuk drama ini berasal dari Peancis dalam dekad 1760-an dan berkembang di Jerman beberapa tahun kemudian. Kebanyakan drama televisyen dan filem masa kini menggunakan bentuk drama ini, terutama sekali filem Hindustan. Antara contoh melodrama ialah Sweeney Todd: The Domon Barber of Fleet Street dan Under the Gaslight.
Faust themetema FaustKesusasteraanTiadaTema arketaip seseorang cendekiawan yang sanggup menerima balasan seksa neraka demi memiliki kepuasan intelektual dan kebendaan. Hal ini didasarkan kepada legenda pada kurun ke-16 yang mengesahkan seorang ahli sihir bernama Faust. Faust sanggup menggadaikan nyawanya kepada syaitan demi memperoleh pengetahuan dan kuasa. Tema ini dihidupkan dalam karya Geothe bertajuk Faust dan novel Thomas Mann berjudul Doktor Faustus.
12

Kembali ke atas