Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sim.bol] | سيمبول

Definisi : 1. sesuatu yg mewakili sesuatu yg lain, lambang, tanda: raja berketurunan tidak di­buang tetapi dijadikan kepala negara sbg ~ kenegaraan; 2. ark contoh: hiduplah dgn rukun dan damai supaya menjadi ~ kpd orang di dlm masyarakatmu; bersimbolkan menggunakan sesuatu sbg simbol, berlambangkan: garisan lurus yg bercerun positif, ~ x dan y. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sim.bol] | سيمبول

Definisi : sesuatu yg dijadikan tanda utk mengenal sesuatu dll; lambang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
simbol (kata nama)
1. Bersinonim dengan lambang: tanda, logo ideograf, ideogram,

2. Bersinonim dengan contoh: ikutan, teladan, turutan.,Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
common isolatespencilan umumPerpustakaanTiadaSimbol-simbol yang digunakan dalam kelas-kelas dalam Pengelasan Kolon dan memperlihatkan banyak bentuk seperti A bibliografi; C konkordans; V sejarah; P2 sukatan pelajaran; PV sejarah linguistik; PIIIV sejarah linguistik Inggeris,
pattern marktanda polaKesenianTiadaSimbol-simbol yang digunakan pada pola. Contoh: tanda imbang, tanda ira fabrik dll.
pattern markingtanda polaPentadbiran PerniagaanTiadaSimbol-simbol yang digunakan pada pola.
pictogrampiktogramGeografiTiada2. Peta taburan yang menggunakan simbol-simbol gambar untuk menggambarkan barangan atau sesuatu kegiatan.
choroschematic mappeta koroskematikPerpustakaanTiadaPeta yang mengandungi simbol-simbol kecil separuh bergambar seperti tanda titik atau garisan yang pelbagai bentuk, ukuran dan ketebalan tertentu untuk digunakan pada kawasan peta bagi menunjukkan penyebaran tanpa tanda kuantiti, tanda penggunaan, atau tumbuh-tumbuhan.
character significance sequenceturutan huruf berertiPerpustakaanTiadaUrutan simbol-simbol yang disusun menurut susunan huruf berciri bagi tujuan memfail tajuk-tajuk tertentu dan menandakan keutamaannya.
dream analysisanalisis mimpiPsikologiPsikologi UmumPendekatan dalam psikoanalisis atau psikodinamik yang menganalisis mimpi dengan menginterpretasikan simbol-simbol yang dinyatakan oleh klien. Menurut Freud, mimpi merupakan jalan atau cara terbaik untuk mengakses konflik, impuls atau keinginan yang tersembunyi jauh ke dasar alam tidak sedar. Sesetengah simbol itu bersifat universal dan mudah diinterpretasikan seperti objek tajam melambangkan simbol falik dan air yang mengalir melambangkan kelahiran. Sementara, simbol lain yang begitu khusus terpaksa diinterpretasi melalui proses asosiasi bebas. Sinonim terapi psikodinamik.
symbolic modelmodel simbolikPentadbiranTiadaModel abstrak yang menggunakan simbol-simbol matematik.
algebraic solutionpenyelesaian algebraMatematikTiadaBukti atau penyelesaian yang menggunakan simbol-simbol aljabar dan operasi-operasi aljabar.
formulaformula/rumusKimiaTiada2. Hukum-hukum yang dinyatakan dalam simbol-simbol algebra.
12345678910...

Kembali ke atas