Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si.sa] | سيسا

Definisi : apa-apa yg tertinggal (sesudah dimakan, dipakai, dll), baki (wang dll), lebihnya, reja: ~ makanan; ~ wang; ~ nabi a) lebih makanan nabi; b) ikan sebelah; ~ radioaktif sisa atau bahan buangan yg dapat mengeluarkan pancaran radioaktif; ~ remeh sisa yg tidak berharga langsung; kulai-balai bagai petai ~ pengait prb orang yg lemah lembut gerak-gerinya; bersisa ada sisanya (bakinya, lebihnya), ber­baki, berlebih: gaji suaminya tiap-tiap bulan tiada ~ sedikit juga; menyisakan menjadikan bersisa, membiar­kan berlebih sedikit, meninggalkan sedikit: isteri hulubalang yg mengidam nangka itu telah ~ nangka baginda; tersisa (dapat, sudah) disisakan sedikit: tidak ~ waktunya utk membuka buku sekolah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si.sa] | سيسا

Definisi : apa-apa yg tertinggal selepas di­makan, dipakai dll; baki drpd sesuatu; lebihnya. ~ radioaktif sisa atau bahan buangan yg dpt mengeluarkan pan­caran radioaktif. bersisa ada sisanya (bakinya, lebihnya); berbaki: Tiap-tiap bulan, gaji suaminya tidak ~ sesen pun. menyisakan menjadikan ada sisanya; membiarkan berlebih atau berbaki sedikit: Siapa yg ~ makananku ini? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sisa (kata nama)
Bersinonim dengan yang tertinggal, tinggalan, baki, saki-baki, lebihnya, reja, renceh, hampas, koret, abu, keranyah, puting, puntung, pemungkur, kerepeh, limah, kari;,
Kata Terbitan : bersisa, menyisakan,

Peribahasa

Kulai-balai bagai petai sisa pengait (= dikait).

Bermaksud :

Orang yang lemah-lembut gerak gerinya. (Biasa juga: Kulai-balai bagai senduk didukung). kulai-balai = tergantung lemah, terayun-ayun.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
akustik yang mengkaji perihal penjanaan dan penghantaran bunyi oleh aliran bendalir. (FIZ) aerobic (aerob) Organisma yang memerlukan oksigen bebas untuk melakukan respirasi. (BIO) aerobic pond (kolam aerob) Kolam penstabilan air sisa yang cetek dan ditembusi cahaya hingga ke dasarnya supaya proses fotosintesis aktif boleh berlaku pada keseluruhan kolam. (KEJ) aerodrome climatological summary (ringkasan klimatologi lapangan terbang) Ringkasan unsur meteorologi tertentu di 6-glukosidase) Endoglukosidase yang memecahkan ikatan 1,6-glikosida pada titik cabang dalam glikogen dan amilopektin. Dalam mamalia dan yis, enzim ini bertindak dengan glikosil transferase yang memangkinkan pembuangan semua sisa glu - kosa sehingga ikatan 1,6. (KIM) amino acid sequence (urutan asid amino) Susunan linear asid amino seperti yang terdapat dalam peptida atau protein. Urutan asid amino biasanya ditulis dengan

Kembali ke atas