Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
sumber (kata nama)
1. Bersinonim dengan mata air: perigi, sumur, telaga, ocak-ocak,

2. Bersinonim dengan asal: punca, mula, punat, benih,

Kata Terbitan : bersumber,

Peribahasa

Bagai jelongak kerbau rampung.

Bermaksud :

Orang bodoh yang sombong, tiada sedar dirinya dibodohi orang. (Peribahasa lain yang sama makna: Hidung sudah rampung diatur orang). jelongak = selalu menengadah; rampung = rosak cuping hidungnya.

 

Lihat selanjutnya...(1000)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
constrained resourcessumber-sumber terkekangPentadbiranTiadaSumber-sumber organisasi yang terhad kuantitinya.
health resourcessumber-sumber kesihatanPerubatanTiadaTiada
material sources of international lawsumber-sumber material undang-undang antarabangsaUndang-undangTiadaTiada
criticism of sourcekritikan sumberSejarahTiadaPenyelidikan sejarah yang berdasarkan sumber-sumber bertulis atau tidak bertulis yang seharusnya diuji kebenarannya dalam proses penafsiran bukti.
apparatus criticusmaklumat tambahanPerpustakaanTiadaSumber-sumber maklumat tambahan seperti manuskrip, surat dan bahan-bahan lain yang digunakan oleh seseorang pengarang, sebagai menyokong teksnya, dalam penyediaan edisi yang sahih.
reclamationpemulihgunaanKejuruteraanTiada2. Pemulihgunaan: Pengunaan semula tanah atau sumber-sumber asli yang terbiar, yang ditinggalkan kerana kebakaran, banjir atau sebab-sebab lain.,3. Pemulihan tanah kering melalui pengairan.
contact listsenarai hubunganKomunikasiTiadaSenarai yang mengandungi himpunan sumber-sumber untuk mendapatkan keperluan penerbitan dan pengurusan dalam bidang komunikasi. Maklumat-maklumat yang terkandung dalam senarai ini boleh membantu pekerja-pekerja komunikasi membuat hubungan yang seterusnya.
regional policydasar kewilayahanGeografiTiadaDasar kerajaan pusat yang mempengaruhi taburan sumber - sumber ekonomi bagi ruang negara atau sebahagiannya.
cutting filefail potonganPerpustakaanTiadaKoleksi potongan akhbar semasa, terbitan bersiri dan dari sumber-sumber lain yang disusun menurut urutan yang telah ditetapkan di dalam fail tegak. Sinonim : Koleksi potongan.
bloodsuckerpenghisap darahSejarahTiadaSeseorang yang mendapat keuntungan dengan memeras tenaga, fikiran, wang atau sumber-sumber orang lain untuk kepentingan dirinya sendiri.
12345678910...

Kembali ke atas